Šarmantan grad
44

Tri razloga zašto je Osijek idealna destinacija za bijeg preko vikenda u decembru

Advent u Osijeku (Foto: TZ Grada Osijeka)
Advent u Osijeku (Foto: TZ Grada Osijeka)
Kada zima polako prekrije ulice svojim bijelim plaštem, grad Osijek postaje prava zimska bajka i savršena destinacija za jedinstven "bijeg" preko vikenda.

Ukoliko planirate kratko putovanje preko vikenda, a još uvijek nemate ideju gdje biste išli, u nastavku pronađite tri razloga zašto biste trebali razmisliti o posjeti prelijepom gradu Osijeku ovog decembra.

Advent u Osijeku

Dvostruko nagrađivani Advent u Osijeku traje cijelog decembra, a smjestio se u najatraktivnijem dijelu grada - baroknoj jezgri Tvrđi. Uz blještavilo svjetala i miris kuhanog vina te poznatih delicija poput kobasica i fritula, grad odiše posebnom zimskom atmosferom.

Advent u Osijeku (Foto: TZ Grada Osijeka)
Advent u Osijeku (Foto: TZ Grada Osijeka)

Posjetite tri blagdanske lokacije u Tvrđi povezane u predivan niz. Započnite ispred Trga Jurja Križanića gdje vas očekuje gastronomska i prigodna prodaja suvenira i rukotvorina te zvuci žive glazbe, zatim prošetajte prekrasnim Trgom Sv. Trojstva s najljepšim jelkama, uredom Djeda Mraza i festivalom svjetlosti, a zatim se zaputite i u Franjevačku ulicu gdje će petkom i subotom atmosferu paliti i žariti poznata lica hrvatske glazbene scene. Tu su još i lunapark za djecu u Parku kralja Držislava, prigodno ukrašen centar grada s veličanstvenom konkatedralom Sv. Petra i Pavla, klizalište Sokol, božićni tramvaj i druge prigodne adventske aktivnosti u gradu koje garantiraju dobar provod.

Shopping i zabava

Osijek je grad u kojem možete pronaći sve za potpuni užitak – od modernih trgovačkih centara, velike tržnice u centru grada, pa sve do malenih trgovina, cvjećarni i sličnih trgovina u širem centru grada. Decembar je idealno vrijeme za darivanje, a u gradu možete pronaći sve od jedinstvenih suvenira do moderne odjeće.

Advent u Osijeku (Foto: TZ Grada Osijeka)
Advent u Osijeku (Foto: TZ Grada Osijeka)

Nakon kupovine, zabava se nastavlja u brojnim kafićima i restoranima, gdje možete uživati u prigodnoj adventskoj ponudi i dobrom društvu. Za one koji traže zabavu za cijelu porodicu, tu su i kina, pozorišta, klizalište, escape sobe, kuglanje i druge aktivnosti za različite uzraste.

Enogastronomija

Posjet Osijeku ne bi bio potpun bez uživanja u lokalnim delicijama. Osječka enogastronomska scena nudi sve - od tradicionalnih slavonskih jela do modernih kulinarskih kreacija. Isprobajte delicije od crne slavonske svinje, jela od riječne ribe poput fiša, perkelta i fileta smuđa, uživajte u okusima domaćih vina i prepustite se vrhunskim gastronomskim užicima koje grad nudi. Okolica Osijeka poznata je po svojim vinogradima i vinskim podrumima, gdje se proizvode neka od najfinijih vina u Hrvatskoj.

Advent u Osijeku (Foto: TZ Grada Osijeka)
Advent u Osijeku (Foto: TZ Grada Osijeka)

Posjetite, primjerice, vinske podrume Baranje ili Erduta, koji nude izvanredne prilike za otkrivanje lokalnih sorti vina kao što su Graševina, Frankovka i Traminac. Uživanje u bogatim okusima vina i prekrasnim pejzažima vinograda dodatno će obogatiti vaše iskustvo boravka u Osijeku.

Više o programu saznajte OVDJE.