Putovanja
467

Treskavica, planina sa mnoštvom izvora

FENA
(Foto: FENA)
Planinarsko društvo Igman iz Sarajeva organiziralo je za vikend pohod na Treskavicu za grupu planinara iz Sarajeva, koji su u pratnji vodiča Senada Ćosića išli pravcem od sela Turovi (850 m.n.v.), preko Sustavca (1.180 m.n.v.) do Velikog jezera (1.550 m.n.v.) i Platnog jezera.

Bogatstvo te planine su izvori, veći broj jezera i potoka. Većini jezera ne može se prići luksuznim vozilima, te su tako zaštićeni od ljudskog djelovanja. Podaci govore da na toj planini izvire 365 vrela.

Najpoznatija treskavička jezera su Veliko, Crno, Bijelo, Platno i Zmijsko jezero i predstavljaju vrijedne ekosisteme sa specifičnom florom i faunom.

Najveće i najljepše je Veliko jezero (1.550 m.n.v.) u kojem ima pastrmke. Njegova kristalno čista voda i nedirnuta priroda pravi su ugođaj za ribolovce i planinare koji se tu opuštaju od gradske vreve, buke i stresa. Iznad tog jezera na 1.577 m.n.v. Ekološko planinarsko društvo "Treskavička jezera - Trnovo" izgradilo je planinarsku kuću koja je uvijek otvorena za posjetioce. Tu se može i prespavati, a kapacitet je oko dvadeset ležaja.

Klima na Treskavici prava je planinska. Ta planina obiluje i ljekovitim biljem poput hajdučke trave, majčine dušice, vranilove trave, kantariona, cvijeta gloga, ali i malinama, kupinama, borovnicom, jagodama... kao i jestivim gljivama.

Posjetiti Treskavicu najbolje je u pratnji iskusnog vodiča, koji će pokazati sve čari te planine. Može joj se prići iz više pravaca, a najpogodniji je pristup iz sela Turovi, odakle je put markiran. Važno je pratiti stazu koja vodi do planinarskog doma Sustavac i dalje ka Velikom jezeru pored nekadašnjeg planinarskog doma "Josip Sigmund" na Kozjoj Luci odakle postaje sve teža i uža. Negdje na tom potezu je i planinarski dom "Radovan Bjelica" koji pripada Planinarsko ekološko, sportskom društvu "Runolist 05".

Krševita planina Treskavica smještena je u centralnoj BiH, uzdignuta južno od Sarajeva. Pripada lancu dinarskih planina. Dobila je ime po čestim manjim zemljotresima. Najviši vrh Treskavice je na 2.088 metara nadmorske visine, a planinari ga zovu Mala ćaba, Đokin toranj, a za treće je on Pakliješ.