|

Titanic II zaplovit će okeanom 2022. godine, kretat će se istom rutom kao prethodnik

Titanic II zaplovit će okeanom 2022. godine, kretat će se istom rutom kao prethodnik
273
Klix.ba
28.3.2019. u 10:31
44
komentara
273

dijeljenja
Uskoro će okeanom zaploviti Titanic II. Replika najpoznatijeg putničkog broda zamisao je australskog milijardera Clivea Palmera, a plovit će istom rutom kao i njegov prethodnik.
Titanic II, replika najpoznatijeg putničkog broda, postat će dio flote Blue Star Line, kompanije koja je dobila ime prema vlasniku originalnog Titanica, a zvala se White Star Line. Kompanija je u vlasništvu australskog milijardera i političara Clivea Palmera.

On je na ideju o izgradnji Titanica II došao još 2013. godine. Njegova zamisao vremenom je naišla na brojne poteškoće, no australski milijarder nije odustajao, a nada se da će se Titanic II jednog dana pokazati kao nevjerovatno unosan projekt.

Titanic je potonuo u noći 15. aprila 1912. godine nakon što je udario u masivni ledeni brijeg. Novi brod razlikovat će se od svog prethodnika - bit će širi radi stabilnosti i imat će zavaren trup, što će biti od koristi ukoliko, kao i originalni Titanic, naiđe na santu leda. Ipak, zahvaljujući modernoj navigacijskoj opremi male su vjerovatnoće da će brod imati iznanađujuće susrete sa stranim objektom.

Palmer je najavio da će Titanic II na prvo putovanje krenuti iz Dubaija 2022. godine. Konačno odredište bit će New York tako da će Titanic II tokom plovidbe proći područjem gdje je Titanik udario u ledeni brijeg i potonuo. Nakon toga Titanic II će putovati istom rutom kao i njegov prethodnik - kretat će se od Southamptona u Engleskoj do New Yorka u SAD-u.

Detalji o Titanicu II još uvijek nisu poznati. Prema stranici kompanije Blue Star, Titanic II treba imati iste restorane kao njegov prethodnik, a očekuje se da uposlenici nose sličnu odjeću kao uposlenici originalnog Titanica. Palmer predviđa da će ovaj brod vremenom postati plutajuća turistička atrakcija koja putuje u luke širom svijeta.

Neki kritičari smatraju da je Titanic II pokušaj unovčenja tragedije, a ovaj projekt kontroverzan je i zbog čovjeka koji stoji iza njega - australskog milijardera Clivea Palmera koji je svoje bogatstvo, koje se procjenjuje na 1,8 milijardi dolara, stekao u rudarstvu.

Titanic II nije jedina replika Titanica koja se gradi u Kini. U pokrajini Sečuan u toku je izgradnja još jedne rekonstrukcije s tim da je riječ o verziji koja nikada neće zaploviti otvorenim morem. Projekt finansira Vlada Kine i zamišljen je kao turistička atrakcija, a ne kao brod za krstarenje.
Prijavi grešku


Komentari (44)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...