Putovanja
0

Tibet od 1. maja ponovo otvoren za turiste

FENA
Tibet će od 1. maja ponovo biti otvoren za strane turiste, nakon što je šest sedmica bio zatvoren zbog protesta i nereda, javili su danas kineski mediji.

Vlada autonomne regije Tibet ponovo će početi da izdaje strancima dozvole za turistički boravak, prvi put od 16. marta, pošto su u Lasi izbili neredi u kojima je stradao veliki broj ljudi, prenio je Reuters.

Strancima je bilo zabranjeno da borave na Tibetu zbog njihove vlastite sigurnosti, kao i zbog toga što su u nemirima oštećeni mnogi turistički spomenici, navela je kineska agencija Xinhua.

Protesti započeti 10. marta, na 49. godišnjicu neuspjele pobune Tibetanaca protiv kineske vladavine, prerasli su u nerede u kojima je, prema podacima Pekinga, poginulo 19 ljudi, mada tibetanska vlada u egzilu tvrdi da je život izgubilo najmanje 140 osoba.

Peking je optužio Dalaj-lamu da je organizirao nemire, da se zalaže za nezavisnost Tibeta i da je njegov cilj bio da poremeti Olimpijske igre, koje u augustu treba da budu održane u kineskoj prijestolnici.

Dalaj-lama je odbacio te optužbe i poručio da traži veću autonomiju Tibeta. On je također podržao održavanje Olimpijskih igara u Pekingu.