Putovanja
0

Svjetski sportski događaji koje morate posjetiti prije smrti

Sarajevo-x.com
Concierge.com, popularni web sajt posvećen putovanjima, objavio je veoma zanimljivu listu sportskih događaja koje barem jednom obavezno morate posjetiti prije smrti. Na ovoj listi se nisu našli događaji koji stalno mijenjaju lokaciju poput Olimpjskih igara, Super Bowla i Svjetskog nogometnog prvenstva, jer je ovo iskustvo više vezano za datu destinaciju negoli samu sportsku manifestaciju.

Wimbledon - London (od 23. juna do 6. jula 2008.)

Obožavatelji tenisa sanjaju da sa tribina prate jedan od najprestižnijih sportskih događaja na svijetu, jer nema ništa ugodnije i uzbudljivije od zvuka odbijanja teniske loptice o travu na centralnom terenu tokom finalnog meča. Ako želite i sami iskusiti djelić života britanske aristokracije, Wimbledon je najbolja prilika za to. Članovi kraljevske porodice ne propuštaju ovaj glamurozni teniski turnir, kao ni mnogi pripadnici svjetskog jet seta. Budite sigurni da vam neće smetati ni kiša, koja u Londonu, za vrijeme održavanja Wimbledona, gotovo uvijek pada.

Ako ipak ne možete nikako doći do ulaznica za finale ovog prestižnog sportskog takmičenja, jednako ćete uživati i dobro se zabaviti ako odgledate neke od prvih mečeva. Možda vam se posreći pa se nađete u blizini američkog tenisara Andyja Roddicka ili opasne Ruskinje Marije Sharapove koji redovno učestvuju na Wimbledonu, ali i na pomenutim terenima gotovo svakodnevno treniraju.

Za sve informacije o rezervacijama i kupovini ulaznica za Wimbledon, obavezno posjetite službeni web sajt ovog važnog teniskog turnira www.wimbledon.org.

Wimbledon uvijek počinje šest sedmica prije prvog ponedjeljka u avgustu.

Tour De France - Francuska (od 5. jula do 27. jula 2008.)

Tour de France je sportsko takmičenje koje učesnike tjera do granica izdržljivosti, upornosti i duhovne snage, pa zašto ne bi i vi bili svjedok jednog od fizički najzahtjevnijih takmičenja na svijetu. Smjestite se uz Alpe d'Huez, legendarnu 13-kilometara dugu uzbrdicu u francuskim Alpama. Ovo je mjesto je mučenje za bicikliste, a raj za više od milion promatrača koji od uzbuđenja znaju pohrliti da poguraju napaćene bicikliste. Najveća i najteža biciklistička utrka na svijetu duga je 3.540 km, a sastoji se od preko 20 etapa, tako da možete birati odakle ćete pratiti neustrašive bicikliste.

Budući da se smještaj u francuskim selima u blizini staze Tour De Francea uvijek mjesecima unaprijed rezerviše, obratite se stručnjacima, turističkoj agenciji koja će vam pronaći prikladan smještaj.

Kentucky Derby - Louisville, SAD (3. maj 2008.)

Neke stvari nikada ne izlaze iz mode. Na kultnom Kentucky Derbyju i dan danas možete vidjeti neuobičajene krojeve muških odijela, te najbogatije i najglomaznije cvjetne šešire koji postoje. "Run for the Roses" se uspješno održava već 133 godine, te je jedan od najstarijih sportskih događaja na jugu Amerike. Najpoznatija imena su svakako imena konja, a ne muškaraca, a drama i napetost osnovne su karakteristike jedne od najpoznatijih konjskih utrka na svijetu. Ovdje možete sresti poznate i slavne iz različitih sfera života, od Jessice Simpson do britanske kraljice.

Najbolja mjesta svake godine pripadnu članovima kluba Twin Spires, a cijena običnih ulaznica iznosi 40 dolara, te se one mogu kupiti na ulazu.

Kentucky Derby se svake godine održava prve subote u maju.

Iditarod - Anchorage, Aljaska (1. mart 2008.)

Aljaska je najpoznatija po snijegu i teškoj naravi svojih stanovnika, te se upravo zbog toga u Anchorageu održava jedna od najtežih svjetskih utrka. Svakog marta cjelokupna populacija Anchoragea preplavi ulice i prati Iditarod. Zapravo, utrka počinje tek sljedećeg dana u Wasilli, 67 km sjeverno od Anchoragea, jer je tamo snijeg dublji. Osamdeset ili više psećih grupa mora završiti 1.770 km dugo putovanje kroz najnepristupačnije terene: planine, rijeke, tundre, uz iznimno niske temperature, strašne mećave i jake vjetrove koji nose sve pred sobom.

To je i posljednji put da ćete vidjeti hrabre pse, osim ako ste rezervisali sobu u Winterlake Lodge, 322 km izvan Anchoragea, do kojeg se može doći samo pješice. Winterlake Lodge je direktno smješten na Iditarod stazi, a suvlasnica i šef kuhinje Kirsten Dixon vjerovatno je jedna od najpoznatijih kuharica na Aljasci. Zapakujte koji komadić dimljenog lososa i promatrajte pse koji prolaze.

Ovo je još jedan besplatan sportski događaj, ali sigurno ćete dosta novca potrošiti na kvalitetnu opremu za niske temperature.

Grand Sumo turniri - Tokio, Japan

Ako ikada budete imali priliku obavezno posjetite Tokio. Ovdje ćete komunicirati sa ogromnim, ali ljubaznim gomilama ljudi, prstom pokazivati jelo koje želite naručiti, mučiti se sa silnim dugmićima u toaletu, a ako slučajno zalutate na neki od sumo mečeva bit će to doživljaj kakav niste mogli ni sanjati. Dok budete uživo pratili sumo turnir imat ćete osećaj da se nalazite u potpuno drugoj dimenziji. Golemi muškarci u svilenim "gaćicama" velikim neobičnim koracima formiraju krug, te se čini kao da nilski konj pleše balet. Hrvači zvani "rikishis" guraju i udaraju jedan drugog u pijesku, a okruženi su balama sijena. Gong odjekuje umjesto zviždaljke i sudija je odjeven poput krhke porculanske lutke.

Sumo hrvanje ima tradiciju dugu 1.500 godina. Sumo borci nemaju ograničenja kada je u pitanju njihova tjelesna težina, a ne smiju se vući za kosu, kopati oči, daviti ili udariti protivnika u stomak. Riječ je o mnogo civilizovanijem hrvačkom takmičenju u poređenju sa WWE (World Wrestling Entertainment): zato opustite se, nabacite smiješak i pravite se da razumijete pravila.

Ovdje možete pronaći odličan vodič za online kupovinu ulaznica, čija osnovna cijena iznosi 31 dolar.

Sumo mečevi se održavaju tokom cijele godine, ali najvažniji su svakako Grand turniri, od kojih se čak tri održavaju u Tokiju, tokom januara, maja i septembra.

Zimske X igre - Aspen, Colorado

Ako ste ljubitelj zimskih sportova, svakako posjetite Aspen tokom održavanja Winter X igara. Aspen je luksuzna destinacija, ali i epicentar ekstremnih sportova i glavno okupljalište mladih generacija avanturističkog duha. Na ovoj sportskoj manifestaciji možete svjedočiti još opasnijim i vrtoglavijim varijacima već dovoljno opasnih i rizičnih sportova. 2007. godine Freestyle Snowmobiling je zvanično predstavljen svijetu. Ako ste bili dovoljno sretni i u to vrijeme boravili u Aspenu, mogli ste vidjeti neustrašive momke koji su na svojim snowboardovima izvodili trikove čiji nazivi mogu naslutiti o čemu se zapravo radi: Heart Attack, Superman, i Backflip.

Za sportske spektakle koji oduzimaju dah ne morate ništa platiti, a oni se održavaju u januara svake godine.

Rolex Sydney Hobart Yacht Race - Sydney, Australija

Ne morate imati poseban razlog da posjetite Sydney, ali ako ćete već preletjeti pola svijeta, onda to učinite u vrijeme utrke jahti duž jugoistočne obale Australije sve do Tazmanije. Najzanimljiviji je svakako dramatični start jahti iz fantastične luke u Sydneyju, koja je u to vrijeme preplavljena turistima, ali i lokalnim stanovnicima. Najbolja mjesta imaju svakako oni sretnici koji svake godine 26. decembra u svojim brodicama prate borbeni start.

Boca Juniors - Buenos Aires, Argentina

Njabolji način da upoznate Italiju, Španiju i sve zemlje Južne Amerike svakako je odlazak na lokalnu nogometnu utakmicu. Ne možete razumijeti koliko su navijači strastveni dok čarobna energija nije svuda oko vas. Ako se slučajno nađete u Buenos Airesu, nemojte ni slučajno propustiti utakmicu nogometnog kluba Boca Juniors. Utakmice na domaćem terenu se igraju na legendarnom nogometnom stadionu La Bombonera, koji, kao što sam naziv kaže, zaista izgledom liči na kutiju čokoladnih poslastica. Kada najomiljeniji argentinski nogometni klub igra utakmicu na domaćem terenu 63.000 vatrenih navijača u plavo-zlatnim dresovima preplavi tribine pomenutog stadiona.

Iako su, u biti, nogometne utakmice uvijek rasprodane, preko lokalnih preprodavača, na dan utakmice, možete nabaviti ulaznice za odlična mjesta.

Nogometna sezona traje od avgusta do decembra, pa možete izabrati period koji vam najviše odgovara.

Masters - Augusta, (SAD)

Ljubitelje golfa, a i one koji ne vole golf, naprosto će očarati atmosfera i okruženje Mastersa, jednog od četiri najveća golf turnira, koji se održava u kultnom golf klubu Augusta Nationalu. Riječ je o epicentru američke golf tradicije, gdje možete stajati gotovo rame uz rame sa velikanima ovog glamuroznog sporta poput Tigera Woodsa.

Ovdje obavezno morate paziti na vlastito ponašanje i nikako ne smijete razgovarati na mobitel ili preglasno navijati, a kamoli skakati od sreće nakon greške protivnika vašeg favorita.

Ulaznice je jako teško nabaviti, budući da su ulaznice za velike golf turnire dostupne isključivo VIP osobama sa posebne liste, na koju se rijetko dodaju nova imena.

Posljednje kolo je odigrano druge po redu subote u aprilu (od 7.aprila do 13. aprila 2008.).