Urbanizam
0

Svjetski gradovi koji se najbrže razvijaju

Sarajevo-x.com
Britanski Telegraph napravio je listu svjetskih gradova koji se najbrže razvijaju, rastu i koji će do 2020. godine biti najgušće naseljena mjesta na planeti.

Chittagong, Bangladeš

Ovaj grad je glavna luka, drugi najveći grad u zemlji i deseti na listi najbrže rastućih gradova. Danas je sjedište najvećih kompanija, ima eko park koji privlači veliki broj naučnika i brojne velike fabrike.

Dar es Salaam, Tanzanija

Ova luka smještena je na vrlo važnoj morskoj ruti, a tradicionalni brodovi zamjenjeni su sa velikim teretnim brodovima i kruzerima. Ova post-kolonijalna metropola postaje jedan od najvećih ekonomskih centara Istočne Afrike.

Lagos, Nigerija

Lagos je profitirao na nigerijskom naftnom bumu, a populacija je značajna povećana nakon što je završen građanski rat. Grad je industrijsko i poslovno središte Nigerije koja obiluje ogromnim prirodnim resursima.

Faridabad, Indija

Faridabad je smješten južno od Delhija i sedmi je grad na listi onih koji se najbrže razvijaju. Industrijski je centar Haryane i poznat je po svojoj proizvodnji kane i industriji.

Bamako, Mali

Bamako je glavni grad Malija i nekadašnji je glavni snabdjevač zlatom imperija oko delte Nigera. Danas je glavna luka i industrijski centar sa izraženom migracijom ruralnog stanovništva.

Kabul, Afganistan

Migracije stanovništva iz ruralnih dijelova Afganistana u Kabul intenziviran je tokom posljednjih decenija. Svjetska banka je 2004. godine procijenila da 80 posto stanovništva živi u Kabulu.

Surat, Indija

Surat je poslovno središte Gujarata poznato po proizvodnji tekstila i brušenju dijamanata.

Sana'a, Jemen

Sana je treći grad na listi onih koji se najbrže razvijaju, a nalazi se na UNESCO listi svjetske baštine zbog arhitekture u starom dijelu grada. Grad ima dugu historiju, a naseljen je više od 2.500 godina. U gradu se nalaze 103 džamije i 6.000 kuća koje su izgrađene prije 11. stoljeća. Razvoj je počeo tokom 70-ih godina zahvaljujući procvatu naftne industrije u susjednoj Saudijskoj Arabiji.

Ghaziabad, Indija

Ghaziabad je industrijski grad u razvoju koji se približio Delhiju na samo 19 km. Građevinski radovi na tržnim centrima i multipleksima su svakodnevnica, a 2010. godine planira se uvođenje metroa. Tragovi kulture stari 2.500 godine pronađeni su u gradu.

Beihai, Kina

Najbrže razvijajući grad na svijetu je Beihai koji se nalaze u regiji Guangxi u Kini. Ova luka nekada je bila tačka na poznatoj ruti svile, a danas je grad najpoznatiji po svojoj 24 km dugoj "Zlatnoj plaži". Lokacija grada, koji se nalazi u blizini Vijetnama, Hong Konga i Macaoa pomogla je ekonomskom razvoju grada.