Putovanja
0

Svjetske turističke destinacije koje biste zapravo mogli izbjeći

Klix.ba
Giza
Vjerovatno ste oduvijek maštali da posjetite svjetske turističke destinacije za koje svi govore da su najveće atrakcije i da niste putovali svijetom ako niste bili na tim mjestima. Možda to baš i nije tako. Evo razloga zbog kojih ne morate po svaku cijenu posjetiti mjesta koja važe za najatraktivnija turistička odredišta.

Piramide, Giza, Egipat

Vjerovatno ste gledali fotografije egipatskih piramida i maštali o tome da ih posjetite. Možda biste i mogli, ali kada dođete tamo sigurno ćete biti pomalo razočarani. Piramite su poveće, ali ne i ogromne kako djeluju na fotografijama. Fotografi koji ih snimaju u većini slučajeva to rade ležeći na leđima. One su najstarije od sedam svjetskih čuda i bile su najviše građevine u svojih prvih 3.800 godina. Nakon što u 40 minuta prostudirate sfinge i jašete na devi, vi zapravo više nemate tu šta raditi.

Las Vegas

Pri samom dolasku u ovaj grad prvo što ćete uočiti su zasljepljujuće neonke i replike Venecije, New Yorka i Eiffelovog toranja. Sve to će trajati oko 30 minuta, a poslije toga ćete shvatiti da ste došli u tematski park. Ukoliko niste kockar i to vam nije cilj zbog kojeg ste došli u Las Vegas, onda ćete se osjećati kao osoba koja je usred pustinje naletjela na oazu kiča.

Times Square, New York

Prije 20 godina gradonačelnik New Yorka je odlučio počistiti ovaj trg. Uprkos tome što se na njemu održava spektakularni i blještavi doček Nove godine, on je bio utočište prosjaka i lopova. Times Square je danas zapravo veliki bilbord za razne reklame.

Stonehenge, Engleska

Možda je stariji od piramida, ali Stonehenge pati od istih problema. Ne možete ući unutra, a fotografi već desetljećima treniraju na njemu trudeći se napraviti što bolje snimke. Kamenje je prilično visoko, oko sedam metra, ali posjeta ovom UNESCO-vom zaštićenom spomeniku kulture značit će da ćete se sudarati sa ostalim turistima. Budući da leži između glavnih autoputeva u Engleskoj, moguće ga je vidjeti sa ceste, tako da nije potrebno da ostavite automobil i prošetate do njega. Svakako ćete vidjeti isti prizor.

Loch Ness, Škotska

Loch Ness je jezero, ne čudovište. Prvo to da razjasnimo, jer veliki broj ljudi to dvoje mijenja. Legenda kaže da u njemu živi čudovište i da povremeno izranja te da su ga neki uspjeli fotografisati. Možete ga posjetiti, ali tamo zapravo nemate šta vidjeti osim jezera kakvo možete naći i na drugim mjestima.

Španske stepenice, Rim

Rima ima toliko dobrih historijskih i u svakom drugom pogledu kvalitetnih mjesta da je naprosto grijeh zadržavati se dugo na sasvim običnim stepenicama.

Sikstinska kapela, Rim

Čak i ako dođete rano ujutro i pobrinete se da ne čekate u redovima kako biste vidjeli strop koji je oslikao Michelangelo, izaći ćete sa ukočenim vratom. Fotografisanje ili snimanje unutrašnjosti vam nije dozvoljeno, jer ekskluzivna prava na to ima Nippon TV. Ukoliko baš želite svakako možete otići u Sikstinsku kapelu, ali alternativa je da kupite neki od kataloga u kojima imate fotografije.

Zabranjeni grad, Peking

Obilazak Zabranjenog grada u Pekingu djeluje kao beskonačno čekanje na prolazak kroz bezbroj vrata i soba. Nakon što to sve prođete, pitat ćete se jeste li zapravo išta vidjeli.

Nijagarini vodopadi, Sjeverna Amerika

Teško ćete zbog magle moći vidjeti uopće vodopade i nakon deset minuta zapravo ćete shvatiti da tu nemate više šta tražiti. Što se tiče samih Nijagarinih vodopada, oni djeluju poput vode koja curi iz slavine u usporedbi sa Viktorijinim vodopadima u Zimbabveu. Viktorijini vodopadi su širi i predstavljaju najveću "vodenu zavjesu" na svijetu. Ukoliko baš želite posjetiti vodopade, radije se zaputite u Zimbabve, piše news.com.au.