"Neotkriveni dragulj"
58

Stranci oduševljeni Sarajevom: Pita košta dva eura, a hoteli s pet zvjezdica za jedno noćenje 120 eura

L. R.
Turizam u Sarajevu (Foto: I. Š./Klix.ba)
Turizam u Sarajevu (Foto: I. Š./Klix.ba)
Portal euronews.travel nedavno je odlučio podijeliti priču o Sarajevu, a tom prilikom imao je samo riječi hvale.
Odmah na početku svog teksta naveli su da je Sarajevo "neotkriveni balkanski dragulj" te da bi trebao biti na naredno mjesto popisu putovanja.

Naime, oni su oduševljeni niskom cijenama i kako kažu fascinantnom historijom koja mami turiste u glavni grad BiH, ali da zbog toga što je poznata kao lokacija koja je izazvala početak Prvog svjetskog rata i rata devedesetih, vjerovatno nije prva pomisao kada se planira putovanje u evropskim državama.

"S prosječnom pitom u Sarajevu koja košta manje od dva eura, a hotel s pet zvjezdica u središtu glavnog grada po cijeni od 120 eura po noći ljeti - postoje luksuzne i povoljne opcije putovanja dostupne svima", navodi ovaj portal.

Ujedno navode da glavni grad bilježi najveći broj turista u svojoj historiji, što potvrđuje i direktor Turističke zajednice Kantona Sarajevo Haris Fazlagić, koji je ranije naveo da su cifre u prvih šest mjeseci ove godine veće za 20 do 30 posto u odnosu na 2022. godinu.

Nadalje, ovaj portal navodi bogatu historiju Sarajeva od vladavine Osmanlija pa sve do devedesetih godina prošlog vijeka.

Ističu da je Sarajevo grad kojeg je lako istražiti pješice, ali i da pronađete lokalnog vodiča koji će vas upozoriti na turističke zamke. Sviđa im se i to što mnogi mještani unatoč tome što ne govore engleski su nevjerovatno ljubazni.

Najbolje mjesece za putovanje u Sarajevo smatraju maj, juni i septembar, iako ni s dolaskom u julu i augustu nećete pogriješiti. Također, pored Sarajeva preporučuju odlazak u Mostar na Stari most.