Izbor National Geographic
68

Ne morate napuštati BiH zbog odmora, iskusite šest nezaboravnih avantura u Hercegovini

L. R.
Mostar (Foto: Klix.ba)
Mostar (Foto: Klix.ba)
Ukoliko još uvijek ne znate gdje biste proveli godišnji odmor, National Geographic podijelio je šest nezaboravnih avantura koje bi ste mogli iskusiti ovog ljeta.
Oni navode da Hercegovina nudi beskrajne mogućnosti za avanture na otvorenom kao što su vožnja biciklom kroz šumu i odlazak na slapove.

"Prožeta poviješću i prepuna izvanrednih krajolika, Hercegovina koja je južni dio Bosne i Hercegovine, nezapamćeno je mjesto za bijeg s Mediterana. Šetajući popločanim ulicama glavnog grada regije, Mostara, osjećate se kao da ste se vratili u prošlost, s njegovim žuborećim potocima, srednjovjekovnim kulama i očaravajućim kamenim zgradama", napisali su.

Kao prvu nezaboravnu avanturu navode posjetu vodopadu Kravice kod Ljubuškog, gdje se možete kupati, a za dodatnu avanturu možete iznajmiti i kajak.

Kada je riječ o Mostaru, preporučuju odlazak do Starog mosta zbog historijskog značaja, a kao dodatnu aktivnost ističu posjetu sportsko-avanturističkom parku "Fortica", gdje možete isprobati zipline.

Za one koji vole aktivniju vrstu odmora, preporučuju odlazak u Međugorje i to pohod na mjesto ukazanja Djevice Marije na Križevcu, a za ljude koji vole biciklizam navode vožnju borovom šumom u Parku prirode Blidinje.

Jedan od ljepših prizora koje možete vidjeti u Hercegovini su i krda divljih konja u koji se nalazi u blizini Livna, tačnije na putu prema planini Cincar. Kažu da je najbolja stvar kod ovih životinja to što su uglavnom pitome i česo prilaze turistima.

Na kraju, navode da posjetite i najveću pećinu u BiH i jednu od biološki najraznovrsnijih pećina na svijetu - Vjetrenicu. Ovdje možete razgledavati pećinska jezera, slapove i kanale, ali pločama iz 15. vijeka na kojima su isklesane scena lova.