Bitna za odbranu Bihaća
158

Stari grad Sokolac kod Bihaća uskoro će postati turistička atrakcija

E. M.
Tri kilometra prije ulaska u Bihać s magistralnog puta na lijevoj strani iznad naseljenog mjesta Sokolac smještena je istoimena tvrđava s bogatom historijom, a svojim zidinama uljepšava pejzaž.

Na području Unsko-sanskog kantona postoji više desetina tvrđava i kula, starih gradova, a mnogi od njih prepušteni su vremenu i zaboravu. Naporima Turističke zajednice USK i Grada Bihaća, Sokolačka tvrđava dobila je pristupni asfaltni put i ponovo živi. Njen puls životu daju posjetioci koji u proteklih nekoliko mjeseci ne propuštaju priliku da posjete zidine tvrđave koja se prvi put spominje 1380. godine.

Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba

Kraljevska prijestolja na Sokocu dugo vremena su bila meta svih onih koji su htjeli bosansku krunu, a knezovi Bartol i Ivan, banovi Nikola i Stjepan, plemići Orlovići od Ripča i Čavke, Ladislav Plemeniti Kerečen i brojni drugi su bili samo neki od zapovjednika grada Sokola.

Historija kaže da je bihaćki kapetan Keglević grad dobio po nalogu kralja Ferdinanda od ovlaštenih gospodara s obzirom da je tvrđava bila veoma značajna za odbranu Bihaća, ali ipak, Osmanska vojska 1592. godine ga je osvojila.

Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba


Međutim, na mjestu današnje tvrđave postojala je i prahistroijska gradina čiji su tragovi pronađeni prilikom arheoloških iskopavanja, a utvrđeno je da je građena od 10. do 9. vijeka p.n.e. dok su na Uni u naselju Ripač postojale sojenice.

Današnji stari grad predstavlja ostatke srednjovjekovne i osmanske tvrđave, ima dvije kule, a glavna je visine 16 metara.

Tvrđava je rekonstruisana 2015. godine uz pomoć Evropske unije, a vrijednost radova iznosila je blizu 700.000 KM. Prije nekoliko mjeseci Grad Bihać je do tvrđave napravio i put za bicikle i automobile, a napravljena su i odmarališta s klupama s pogledom na grad.

Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba

Iz Turističke zajednice USK i Grada Bihaća su nam kazali kako bi stari grad Sokolac uskoro postao poznata turistička atrakcija u Bihaću s bogatim sadržajima što bi upotpunilo turisitčku historijsko-kulturnu ponudu.