Putovanja
0

Snažan euro okrenuo američke turiste prema Istočnoj Evropi

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Dok dolar pada prema euru, američki turisti mijenjaju svoje putne planove, preferirajući destinacije izvan eurozone pred tradicionalnim turističkim gradovima poput Berlina i Pariza.

"Rezervacije za istočnu Evropu buknule su u ovoj godini jer Amerikanci žele više za svoj novac", izjavio je Mike Pina, portparol Američkog automoto društva (AAA), jednog od najvećih turoperatera i putničkih agencija u Sjedinjenim Državama.

Ovog su ljeta rezervacije u agencijama AAA za istočnoevropske destinacije porasle za 55 posto.

Rezervacije za Hrvatsku porasle su za 69 posto, za Madžarsku za 76 posto i za Poljsku za 10 posto.

Slovenija, koja je uvela euro početkom godine, zabilježila je 100-postotni rast bukiranja američkih turista, ali je najviše profitirala nova članica EU-a Rumunija, gdje su bukiranja američkih turista usedmostručena.

Amerikance, međutim, nije odvratio u potpunosti snažan euro od posjeta Evropi.

Tokom12 mjeseci od augusta 2006., prije nego što je kurs dolara i eura počeo da se dramatično mijenja, bukiranja za Italiju i Francusku porasla su za više od 13 posto.

Rezervacije za Englesku i Škotsku porasle su za skromnih 2,5 posto i 4,6 posto u poređenju s istim periodom prošle godine.

"Amerikanci vole zapadnu Evropu, a Velika Britanija, Francuska i Italija i dalje su im vodeće destinacije", izjavila je Sandy Hughes, potpredsjednica AAA Travel.

"Mnogi, međutim, biraju da obiđu zemlje gdje dolar vrijedi više i gdje su manje gužve", klazala je.

"Mjesta poput Poljske, Hrvatske i Madžarske privlačna su za turiste koji su se već zasitili klasičnih ikona zapadne Evrope", izjavila je Hughes.

Podaci iz američkog ministarstva trgovine pokazuju da je skoro 6,5 miliona Amerikanaca putovalo u Evropu u prvih šest mjeseci ove godine, što je rast od jedan posto u odnosu na godinu ranije.

Nakon što je euro skočio prema dolaru, rezervacije za "staru" Evropu, međutim, pale su ovog ljeta za 2,4 posto.

Druga destinacija koja plaća nepovoljnu cijenu položaja američkog dolara je Kanada, koja je zabilježila pad broja američkih turista za četiri posto u prvih šest mjeseci ove godine.

Prošle su se sedmice američki i kanadski dolar izjednačili po vrijednosti prvi put od 1976.

U julu je broj američkih turista u Kanadi pao za 5,2 posto, na drugi najniži nivo u 35 godina.

U međuvremenu je broj evropskih turista koji posjećuju Sjedinjene Države porastao nakon što je euro ojačao prema dolaru.

Evropljani, međutim, odgađaju svoje nade u posjetu SAD-u za neka druga vremena jer proces izdavanja viza i oštre mjere sigurnosti prema putnicima u Sjedinjene Države nisu vratili broj putnika na nivo otprije 11. septembra 2001.