Putovanja
8

Slučaj Kiruna: Kako premjestiti grad tri kilometra istočno

Klix.ba
Kiruna danas (Foto: AFP)
Ovog proljeća počinju aktivnosti na premještanju grada Kirune na sjeveru Švedske tri kilometra istočno. U narednih 20 godina u nove domove bit će preseljeno 20.000 stanovnika.

Osnivanje novog grada s istim imenom ogroman je projekt koji je Švedska najavila još prije dvije godine zbog problema sa zemljištem nastalog uslijed iskopavanja željezne rude na brdu na kojem se nalazi.

"Kad ljudi čuju da osmišljavamo i gradimo cijeli novi grad od samog početka misle da je to utopijski eksperiment", izjavio je za BBC arhitekt Mikael Stenqvist.

"Ako ovaj projekt krene po zlu, bit će doveden u pitanje opstanak Kirune, njegovih stanovnika i ekonomije. Zbog toga smo jako zabrinuti, više nego zbog bilo kojeg drugog projekta", poručio je Stenqvist.

U naredne dvije decenije stanovništvo će biti preseljeno u 3.000 novih apartmanskih blokova i kuća, nekoliko hotela i kancelarija, škola, bolnica i drugih institucija.

Stara crkva koja je 2001. godine izabrana za najljepšu švedsku građevinu bit će rastavljena i onda dio po dio ponovo sastavljena na novoj lokaciji.

Iako se želi zadržati što identičniji izgled, to neće u potpunosti biti moguće.

Već od 2004. godine, kada je državna kompanija Luossavaara-Kiirunavaara AB (LKAB) zatražila dozvolu da kopa dublje u brdo u kojem se nalazi rudnik, postalo je jasno da će taj rudnik "pojesti" grad.

Antropologinja Viktoria Walldin kaže da su svi stanovnici Kirune znali da će se jednom morati odseliti, te da već 15 godina žive u takvom stanju u kojem ne mogu donositi velike životne odluke poput kupovine kuće, renoviranja, rađanja djece ili pokretanja posla.

Kako će izgledati nova Kiruna možete vidjeti na fotografijama.