Turizam Dežele
8

Slovenski Olimje i Podčetrtek: Hvali more, drž’ se sela

Piše: M. T.
(Foto: Klix.ba)
Nagradno pitanje glasi: šta to Slovenija ima, a BiH nema? Odgovor je: ništa. Dvostruko je manja i po geografskoj površini i po broju stanovnika, s vrlo sličnim prirodnim bogatstvima, doduše s nešto malo više mora. Ipak je, prema statistici, posjeti četiri puta više turista nego BiH. Skoro tri miliona naspram 800.000.

Poznato je da je Slovenija u posljednjih 15 godina napravila "turistički bum" wellness & spa sadržajima, odnosno termama te da je strancima mnogo interesantnija zbog svoje zimske ponude, odnosno planinskih i skijaških centara, nego zbog mora.

No, čini se da ne zanemaruju ni seoski turizam. Uvjerili smo se u to obilazeći Olimje i Podčetrtek, sela u dolini Rudnice.

Najveća atrakcija Olimja je Minoritski samostan, čiji temelji datiraju još iz 11. stoljeća. Godine 1663. su se tamo naselili redovnici tzv. pavlinskog reda, koji su uz dvorac samostan izgradili i baroknu crkvu s crno-zlatnim oltarskim ornamentima. Zbog svog geostrateškog položaja samostan je izbjegao invaziju i devastiranje Turaka. Godine 1782. austrijski car Josip II je ukinuo samostan pa su se redovnici razišli po raznim samostanima u susjednoj Hrvatskoj.

Samostan je sjedište jedne od najstarijih apoteka u Evropi. U vrtu uzgajaju ljekovito bilje od kojeg prave čajeve, masti i tinkture, a u botaničkom vrtu posjetioci se mogu upoznati o ljekovitim učincima mnogih biljaka koje rastu, gle čuda, i u BiH, ali ih niko nije brendirao.

Malo im je bila apoteka pa su se bacilli i na slatki program – čokolaterija usred samostana, taman da malo podjetinjite i da vam voda pođe na usta.

Ako ste prije za nešto slano, onda je vrijeme da se popnete do obližnjeg Jelenovog grebena, još jednog turističkog iznenađenja. Kravlji sir s orasima, delicije od jelenskog mesa i vrhunska vina - više od toga gurmanima ne treba.

Pivo volimo isto, ako ne i više od Slovenaca. S tom razlikom što su oni shvatili značaj pa i isplativost craft piva. Naravno, ne može se preko noći i bez investiranja odmah izletjeti na tržište i parirati Unionu, ali vlasnik Halera iz Podčetrteka ne skida osmijeh s lica. A malih pivara u Sloveniji ima u svakom drugom selu.

O golfu nećemo, jer BiH nema tradiciju u tom sportu, ali nisu je imali ni u Podčetrteku pa su od toga napravili atrakciju i sredstvo za bogaćenje. Najskuplja investicija su palice, dok livada, također, imamo napretek.