Prirodne ljepote BiH
229

Slapovi Kozice kod Fojnice: Zapostavljeni prirodni dragulj čija ljepota je vrijedna pažnje

V. K.
Ukoliko vam neko spomene Fojnicu vjerovatno ćete se prvo sjetiti samostana iz 14. vijeka, lječilišta kao i Prokoškog jezera. Međutim, rijetko ko zna za ljepote slapova Kozice koje nudi planinska rijeka udaljena 11 kilometara od Fojnice.

Najveći razlog za to jeste sama nepristupačnost. Iako je većinom put asfaltiran, putovati se treba oko 8 kilometara preko izletišta Malkoć do Vladića vrha pa onda slijedi dugi makadamski put do sela Dragačići.

Staza do podnožja slapova nije uređena i zato je ovo mjesto najčešće pusto i usamljeno iako će se rijetki prolaznici automatski zaljubiti u prirodu koju nudi ovaj kraj.

Iako će ljetni dani i relaksiranje epidemioloških mjera većini građana pobuditi želju za odlaskom u južne krajeve, osobe koje se odluče na drugačiji vid odmora, sigurno se neće pokajati ukoliko za to odaberu Fojnicu i njenu prekrasnu okolinu čiji prirodni dragulji mogu ponuditi mnogo toga kako građanima BiH, tako i turistima iz regije i svijeta.

Kako bi se dočarala sama ljepota ovog dijela Bosne i Hercegovine, ekipa iz videoprodukcije Helifilm pripremila je video koji pokazuje zašto bi građani, ali i sama vlast, trebali posvetiti znatno više pažnje kako samoj Fojnici tako i njenoj okolini čiji su sastavni dio i slapovi Kozice.

"Ovo mjesto s pravom Fojnicu smješta u vrh turističkih destinacija koje vrijedi posjetiti jer kao što poznati bh. putopisac Alija Isaković reče: "Ne može se produžiti, ne može se otići dalje, može se samo ostati", ističu iz Helifilma.