Istraživanje
293

Singapur i Istanbul najdosadniji i najmanje uzbudljivi gradovi na svijetu

Klix.ba
Singapur (Foto: Pixabay)
Singapur (Foto: Pixabay)
Prema pisanju britanskog časopisa za turistička putovanja "Time Out", Singapur i Istanbul su najdosadniji i najmanje uzbudljivi gradovi na svijetu.

Njihova lista "City Life Index 2018" bazirana je na rezultatima ankete u kojoj je učestvovalo više od 15.000 ispitanika. Singapur je zauzeo 31. mjesto na ovoj listi, a iza njega je samo Istanbul, prenosi Reuters.

Na vrhu liste je Chicago, a slijede portugalski Porto i New York. Ključni faktori prilikom ocjenjivanja bili su ponuda hrane i pića, ponuda kulturih događaja, ljubaznost i osjećaj zadovoljstva te mogućnosti koje nudi život u tom gradu.

Ispitanici su pohvalili sigurnost i javni prijevoz u Singapuru, a najniže ocjene dali su za umjetničku i kulturnu ponudu. Samo 17 posto ispitanih odgovorilo je da u Singapuru uvijek postoji nešto zanimljivo što se može vidjeti ili raditi.

Uslijedila je reakcija Turističke zajednice grada Singapura koja je na svojoj Facebook stranici objavila video u trajanju od 56 sekundi uz ironičnu poruku "Singapur je dosadan… tu se ne događa ništa uzbudljivo".

U objavljenom videu prikazani su snimci singapurskih filmskih studija Universal, utrke Formule 1, muzej nauke i umjetnosti te snimci novootvorenog centra za bungee jump na otoku Sentosa.

Uz natpis "Sve je veoma skupo" objavili su singapurske slastice koje koštaju 1,5 dolar i piletinu u umaku od soje koja se poslužuje u restoranu s jednom Michelinovom zvijezdom.

"Namjerno smo snimili ovaj kratki video kako bismo opovrgnuli neutemeljene ocjene i nedovoljno istraženu ponudu", rekao je voditelj Turističke zajednice Singapura Terrence Voon.