Preporuka za dane odmora
0

Šetnja prirodnim ljepotama Tuzle i okoline

Sarajevo-x.com
Šetnje prirodom atraktivne su u svim godišnjim dobima, ali posebnu čar imaju jesenje šetnje. Mnoga naučna istraživanja pokazala su da šetnja prirodom ublažava depresiju i vraća samopouzdanje.

Tuzlanski kanton zasigurno pruža mnoštvo destinacija na kojima možete pronaći svoju dolinu mira ili zabave. Netaknute šume, izvorske vode, kapacitet za lov i ribolov, mnoge pećine, jezera: Sniježnica, Modrac, Hazna, Vidara, planina Konjuh sa planinsko-rekreativnim centrima su interesantna odredišta za sve koji vole odmor, lov, ribolov i rekreaciju preporuka je Turističke zajednice Tuzlanskog kantona.

Vremenske prilike, barem prema najavama meteorologa idu nam na ruku, pa vam se narednih dana pruža šansa da pobjegnete od smoga, stresa i asfalta, negdje gdje je zrak mnogo čišći, a misli bistrije. Preporučujemo posebno popularno izletište na planini Konjuh Muška Voda u dolini rijeke Drinjače. Muška Voda je vrelo na kojem izvire voda kojoj se pripisuju afrodizijačke moći. Izletište je posjećeno tokom čitave godine jer pruža izuzetan ugođaj za odmor. Posjetioci zaklon od kiše, kao i smještaj mogu potražiti u motelu Muška Voda. Duboko u planini Konjuh smješteno je i poznato izletište Zlača kao i istoimeni hotel. Zlača se nalazi 12 kilometara od Banovića i nudi potpuni užitak za porodični ili romantični odmor u hotelu koji je okružen nedirnutom prirodom. Šetanje, uživanje u sportovima, upoznavanje divlje prirode ili branje ljekovitih biljaka samo su neke od aktivnosti koje će vas zabaviti na Zlači. Kada mislite da već znate sve i da ste sve vidjeli, planina Konjuh ima još bogatstava za ponuditi. Pored mnogobrojnih pećina, u Kladnju i na Konjuhu pronađen je i veliki broj stećaka, a ispod planine krije se i prirodno jezero pod nazivom Gorsko oko.

Da Tuzlanski kanton obiluje prirodnim ljepotama, dokaz je i jezero Bašigovci koje se nalazi u istoimenom naselju u Općini Živinice. Jezero je uređeno i može se pohvaliti sa čistom vodom, uređenom plažom, i sadržajima za sportsko-rekreativne aktivnosti. Iako vremenske prilike nisu za kupanje, lijepo uređena plaža može se iskoristiti za šetnju i sportske aktivnosti kao što su odbojka, badminton i slično. Ako ste pak bliži Gardačcu iskoristite priliku i da prošetate pored jezera Hazna i Vidara, udahnete svjež zrak i odmorite svoje tijelo i dušu.

Jezero Bašigovci
Jezero Bašigovci
Za pješačenje Vam ne treba mnogo, samo dobra volja, livada ili šuma. Osim što ćete lijepim bojama jeseni umiriti duh, pješačenjem ćete ojačati i svoje tijelo. Krajnja destinacija može vam biti i srednjovjekovni grad Srebrenik. Imate priliku da uživate u predivnoj panorami Srebrenika, i na trenutak odlutate u prošlost. Prostor na kuli pruža mogućnost kako za romantičan tako i za porodičan izlet.

I na kraju, ako želite vrijeme provesti u gradu, onda iskoristite njegove mogućnosti. Tuzla je sigurno jedan od gradova koji ima šta da ponudi kada je riječ o odmoru pod vedrim nebom. Tu je šetalište Slana Banja, zatim Panonska jezera, a utočište možete pronaći i na etažama oko slanih slapova, i uživati u pogledu koji se pruža na jezera i centar grada.

Provesti dan ili vikend na nekoj od ovih atraktivnih destinacija, znači izaći u prirodu i kakvi god bili vaši interesi: avantura, šetnja, vožnja biciklom, zabava ili samo ljubav prema prirodi sigurni smo da ćete pronaći nešto za sebe. Gdje god išli i ma šta radili zapamtite da poštujete prirodu. Boravak u prirodi ne znači da iza nas ostaje smeće i otpad jer ono uništava sve što je lijepo oko nas, i što ostavljamo budućim generacijama.