Otvaranje granica
18

Sejšeli prva država koja će dozvoliti ulazak turistima vakcinisanim protiv korone

V. K.
Sejšeli bilježe manji broj slučajeva koronavirusa (Foto:Shutterstock)
Sejšeli bilježe manji broj slučajeva koronavirusa (Foto:Shutterstock)
Odlukama koje su donijeli krajem januara Sejšeli su postali prva otočna država koja će dozvoliti ulazak svim turistima koji su primili vakcinu protiv koronavirusa.

Pored odluke vezane za dozvolu ulaska turistima koji su primili vakcinu protiv koronavirusa, vlasti ove zemlje također razmišljaju o tome da već sredinom marta dozvole ulazak svim zainteresovanim turistima koji imaju negativne testove na koronavirus, bili oni vakcinisani ili ne.

Odluka vlasti ove države temelji se na pretpostavci da će Sejšeli do polovine marta vakcinisati gotovo 75 posto populacije, što će prema njihovim pokazateljima biti dovoljno da se ostvari tzv. "imunitet krda". Do sada, osim nabavke iz vlastitih sredstava, Ujedinjeni Arapski Emirati i Indija donirali su Sejšelima po 50.000 vakcina kompanije Sinopharm.

Država je ovoga mjeseca počela program vakcinacije, a među prvima koji su primili vakcine su zdravstveni radnici, novinari i politički lideri, uključujući i predsjednika Wavela Ramkalawana.

Kada je riječ o vakcinisanim putnicima, vlasti Sejšela donijele su pravilnik po kojem sve osobe koje su primile vakcine protiv koronavirusa moraju pokazati dokaz da su primile obje doze vakcina najmanje dvije sedmice prije putovanja.

"Putnici moraju pokazati 'autentičan certifikat' jedne od četiri vakcine koje su trenutno na tržištu. Vakcinisani putnici također moraju boraviti u hotelima i pansionima koji su certificirani za tzv. putnike 'kategorije 1', a Sejšeli trenutno raspolažu sa 532 takva objekta", saopćenjo je iz Turističke zajednice Sejšela.

S druge strane, za osobe koje još nisu vakcinisane, ali bi željele posjetiti ovu turističku destinaciju, vlasti Sejšela su također pripremile pravilnik. Naime, vlasti ove zemlje dozvolit će ulazak nevakcinisanim osobama pod uslovom da dolaze privatnim letovima ili su na listi 48 zemalja za koje je procijenjeno da spadaju u manje rizične kada je riječ o širenju koronavirusa.

Pored toga, turisti koji nisu primili vakcinu i dalje će morati uz sebe imati negativan PCR test prilikom ulaska kao potvrdu da nisu zaraženi koronavirusom.