Putovanja
36

Sedam godina nakon izgradnje: Planinarski dom na Rudoj glavi konačno obasjalo svjetlo

Piše: E. A.
Planinarski dom "Nedim Pilav Jogi" na Rudoj glavi konačno je dobio električnu energiju, pa će oni koji odluče provesti novogodišnje praznike u prekrasnom planinskom ambijentu, ovaj put u novu godinu ući "sa svjetlom".

Istina, sve ove godine od izgradnje doma do danas, planinari goraždanskog društva "Maglić" na Rudoj glavi, su dočekali i ispratili na hiljade gostiju i planinara iz cijele regije, proslavljali praznike, organizirali uranke.

Ništa nije planinarima moglo pomutiti radost zbog konačnog priključenja na elektromrežu, na što su godinama apelovali, sem jednog, da ovaj dan nije dočekao Nedim Pilav Jogi, inicijator gradnje doma, planinar i sanjar, čovjek kojeg su zvali "planina" jer je toliko volio ovaj kraj. Nema odlaska i polaska, a ni derneka, da Jogi nije u mislima, kazuju planinari koji su domu dali ime bivšeg predsjednika.

Njegovoj kćerci Devli Pilav, pripala je čast da prva pritisne prekidač za svjetlo zajedno sa premijerom Vlade BPK Goražde Emirom Okovićem. Simbolično, ali emotivno za prijatelje i planinare koji su ovaj objekat izgradili svojim rukama, uz pomoć drugih ali uglavnom sami za sebe i sve koji vole planine i prirodu. Danas ovaj dom spada među najljepše u regionu na što su itekako ponosni a smješten je na jugoistočnim obroncima Jahorine na 1460 m nadmorske visine. Do doma se može stići iz pravca Goražda, Foče i Prače

"Naš dom sada je, u pravom smislu te riječi, u funkciji. Ovo je poseban objekat jer je izgrađen na putu prema Grebku koji je tokom rata za opkoljeno Goražde predstavljao put života. Ovaj dom će u vremenu koje dolazi o tome svjedočiti", kazao je Zajko Šovšić, predsjednik UO Planinarskog kluba u Goraždu na skromnoj svečanosti kojoj su prisustvovali zvaničnici iz BPK Goražde, ali i predstavnici sarajevskog kantona i niza drugih institucija i privrednih društava. Prva faza priključka električne energije u objektu koju su finansirali Fondacija za održivi razvoj OdRaz i Općina Goražde koštala je više od 50 000 KM, no sa realizacijom druge faze od 250.000 KM konačno je priključena električna energija.

"Ovo su bile zajedničke aktivnosti Planinarskog kluba, Vlade BPK i Elektrodistribucije Sarajevo. Projekat je značajan i zbog toga što je struja stigla i do određenih povratničkih destinacija, ali i zbog same turističke ponude ovog dijela BiH", kazao je Emir Oković, premijer BPK Goražde.

Planinarski klub je dodjelio priznanja Vladi FBIH, BPK I Sarajevskog kantona, općinama Goražde, Pale i Foča u FBiH, Elektroprivredi BiH, Fondaciji OdRaz i Muftijstvu goraždanskom. Također, premijeru BPK Goražde Emiru Okoviću, ministru za obrazovanje Damiru Žugi i načelniku općine Goražde, Muhamedu Ramoviću.

Planinarski klub Maglić dodjelio je svoju najveću nagradu, Povelju sa zlatnom plaketom privrednom društvu "Okac" Goražde koje godinama svestrano pomaže aktivnosti kluba dok je certfikat "Učitelj planinarstva" pripao Aliji Lapu, članu PK "Goražde – Maglić".

Planinarski dom na Rudoj glavi kao i kompleks uz njega, pružaju brojne mogućnosti za aktivno bavljenje planinarstvom ali su pogodni i za rekereaciju i odmor. Kompleks nudi, oko 100 kreveta u sobama sa centralnim grijanjem i toplom vodom, te kuhinju u kojoj gosti sami pripremaju hranu. Montiran je dječji ski lift u dužini od 120 metara.