Od Evrope do Azije
16

Savršena mjesta za "izgubiti se": Pogledajte najljepše ulice svijeta

S.H.P.
Ilustracija: Shutterstock (Mykonos)
Ilustracija: Shutterstock (Mykonos)
Svaka ulica i grad imaju svoj šarm, a CNN je odlučio pobrojati one najljepše od Evrope do Azije. Neke od njih krase ogromni neboderi, operne kuće, mostovi, dok se druge pak mogu pohvaliti prekrekrasnim pejzažima.

Ulica Jinli, Chengdu, Kina

Drvene kuće i trgovine u tradicionalnom stilu, pune crvenih lampiona i tradicionalnih natpisa pomažu da najveća turistička atrakcija Chengdua izgleda savršeno.

Ova ulica stara je oko 1.800 godina, što je čini jednom od najstarijih trgovačkih ulica u provinciji Sichuan.

Avenija Convent, Harlem, New York City

New York City je blagoslovljen mnogim prekrasnim ulicama, ali Convent Avenue izdvaja se iz gomile zahvaljujući svojim niskim zgradama i trotoarima koji su puni drveća.

Lombard u San Franciscu je poznata po putevima koji vijugaju i jedna je od omiljenih turističkih atrakcija.

Caminito, La Boca, Buenos Aires, Argentina

Caminito je najživopisnija ulica Buenos Airesa i znači mali put. Caminito je danas ulični muzej, a na njegovim plavim, žutim i zelenim površinama izloženi su radovi lokalnih umjetnika.

Philosopher's Walk, Kyoto, Japan

Ova ulica je jedna od najposjećenijih i to zbog predivnih stabala trešnji. The Philosopher's Walkom najljepše je prošetati početkom aprila. Put je nazvan po Nishidi Kitaru, filozofu koji je svakodnevno meditirao u ovoj ulici.

Blue City, Jodhpur, Indija

Blue City savršeno je mjesto za "izgubiti se". Uske, vijugave i naizgled beskrajne uličice okružene su zgradama ofarbanim u plavo. Najljepši pogled ćete imati s vrha tvrđave Mehrangarh, ali jednako lijepo iskustvo bit će vam i da se prošetate ovim ulicama.

Stari grad Mykonos, Grčka

Hora, također poznata kao Mykonos, postala je "Meka za turiste". Šetnjom ulicama starog grada Mykonosa pronaći ćete svoj mir. Uske uličice okružene su trgovinama i kućama s crvenim, plavim i žutim kulama.