Putovanja
9

Savjeti za one koji idu na ZOI: Šta ne treba raditi u Rusiji

FENA
Foto: EPA
Foto: EPA
Dobar dio javnosti pratit će ovih dana takmičenja na Zimskim olimpijskim igrama u Sočiju, rijetki možda i odu do Rusije, no bilo da se u Rusiji nađete zbog Olimpijade ili čega drugog, možda je dobro znati što rusko tradicijsko praznovjerje smatra poželjnim, a što ne.

Rusima ne darujte noževe, satove ili šalove! Šalovi predskazuju suze, noževi neprijatelje,a satovi rastanak, piše internetski "Ruski vjesnik".

Novac se ne smije uzimati i davati u ruke! U Rusiji vam se može dogoditi da taksist ili trgovac ne želi uzeti novac koji mu pružate u ruku i insistira da ga stavite drugdje, naprimjer na pult uz blagajnu. Vjeruje se naime, da novac prenosi energiju vlasnika, pa i onu negativnu.

Ljubitelji zviždanja, s povodom i bez njega, bit će tužni kad saznaju da se u Rusiji to ne radi u kući. Zviždite li u kući, smatra se da nećete imati novca.

Također, u Rusiji se nikakva stvar ne dodaje preko praga. Zašto je to tako nije posve jasno, ali ruski mistik i astrolog Vladislav Oblonski objašnjava kako je u davna vremena u toj zemlji uobičajeno bilo prah predaka čuvati pod pragom, pa je to mjesto trebalo što manje uznemiravati. Zato se prag uvijek preskakivalo, na njemu se nikad nije sjedilo ili nešto preko njega dodavalo.

U Rusiji neki (prazno)vjeruju kako se ne treba vraćati ako ste krenuli iz kuće, a niste stigli na cilj. Ako ste se ipak vratili, treba svakako triput preko lijevog ramena pogledati u ogledalo, inače vas može sustići nesreća.

Krećete li na put, prije polaska trebate malo sjesti. Kada neko odlazi, pred sam izlazak svi ukućani trebaju koji trenutak sjesti, potom ustati i reći "zbogom" i tek tad možete mirno napustiti dom.

I za kraj, noću u Rusiji ne treba izbacivati smeće. Ne zna se odakle potječe ta zabrana, ali je ruski muškarci vole i često im služi kao izgovor.