Reakcije su različite
168

Saudijska Arabija gradi Dragon Ball tematski park

D. B.
Zvaničnici Saudijske Arabije su saopćili da će izgraditi tematski park baziran na slavnom japanskom animiranom serijalu Dragon Ball, a to je izazvalo pomiješane reakcije fanova.

U centru tematskog parka nalazit će se statua zmaja visoka 70 metara, a u njegovoj okolini će biti postavljeno 30 različitih atrakcija. Ovo će ujedno postati prvi tematski park na svijetu baziran na popularnoj franšizi.

Međutim, ima i onih koji su kritikovali ovaj potez ističući statistiku Saudijske Arabije koja se odnosi na ljudska prava.

Park će zauzimati površinu veću od pola miliona kvadratnih metara, navodi kompanija Qiddiya Investment Company (QIC), koja će ga izgraditi i koja je u vlasništvu investicijskog fonda vlade Saudijske Arabije.

Planovi su dio "dugog strateškog partnerstva" između QIC-a i producentske kuće Toei Animation, koja stoji iza Dragon Balla.

Qiddiya predstavlja veliki zabavni i turistički projekt nedaleko od Rijada, a također je dio planova energijom bogate zemlje da učini svoju ekonomiju raznovrsnom te da ona ne bude vezana samo za fosilna goriva.

Dok su neki fanovi Dragon Balla pozdravili planove za tematski park, drugi smatraju da mu nije mjesto u Saudijskoj Arabiji. Ova zemlja je kritikovana zbog ljudskih prava, tretmana žena i nedostatka priznavanja LGBTQ+ prava.

Najava dolazi samo nekoliko sedmica nakon smrti kreatora Dragon Balla, legendarnog Akire Toriyame. On je preminuo 1. marta u 69. godini, a sahranjen je u prisustvu članova porodice i veoma malog broja prijatelja.

Fanovi su odali počast Toriyami i pokazali zahvalnost jer je kreirao likove koji su postali dijelom njihovih života.

Strip Dragon Ball se pojavio 1984. godine te slijedi priču Son Gokua u njegovoj namjeri da skuplja magične zmajeve loptice koje mu daju super moći. Dragon Ball je jedan od najutjecajnijih i najprodavanijih japanskih stripova svih vremena.