Tradicija, sport i ljubav
206

Sarajevska škola alpinizma: Od planinara do alpiniste

D. S.
Foto: D. S./Klix.ba
(Foto: D. S./Klix.ba)
Sarajevska škola alpinizma i ove godine organizuje tečaje, koji iskusne planinare transformišu u alpiniste. Škola koja ima dugu tradiciju, svim polaznicima omogućava sticanje novih znanja i vještina, ali i iskustva koje ostaje upamćeno.

Za Klix.ba o tečajima ali i generalno o alpinizmu govorio je Samir Mehić, instruktor alpinizma u Sarajevskoj školi alpinizma.

"Sarajevska škola alpinizma je stara institucija. Osnovana je 1972. godine i osnovali su je Rašid Mulahusić, Hamo Šišić i još drugi stari instruktori i alipinisti, a mi smo sada treća generacija koja je preuzela školu, tačnije Erkam Duraković, Nermin Demir i ja", objašnjava Mehić na početku razgovora.

Kako nam je kazao, Sarajevska škola alpinizma se bavi alpinizmom, edukacijom i preusmjeravanjem planinara u alpiniste.

"Alpinizam je nadogradnja na planinarenje. Na mnoge vrhove se ne može doći samo hodanjem, nego mora penjanjem. Mi smo preuzeli to školovanje od Slovenaca, koji su nekada dolazili u naše krajeve i obučavali alpiniste. U biti, kod nas su oni i napravili prve alpinističke škole. Po njihovom principu mi danas obučavamo naše planinare, pretvaramo ih u alpiniste", kaže Mehić.

Instruktor kaže da Sarajevska škola alpinizma u osnovi radi četiri tečaja, dva zimska, dva ljetna (osnovni i napredni).

Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba

"Sada trenutno radimo osnovni zimski alpinistički tečaj, te su nam se uglavnom pridružili planinari koji žele da unaprijede svoje znanje penjanja po Alpima ili našim vrhovima za koje je potrebno znanje alpinizma. Na neke vrhove se jednostavno ne mogu tek tako popeti. Ove godine je nevjerovatno veliko interesovanje za naš tečaj. Imali smo 40ak prijava. Naši organizacioni kapaciteti mogu obuhvatiti otprilike 20 učesnika tečaja. Tako da smo primili 24 kandidata. Nažalost, mi nemamo dovoljan broj instruktora, zato zovemo naše stare kandidate koji su prošli sve ove tečaje i koji aktivno treniraju unutar škole alpinizma da nam pomognu", govori Mehić

On također objašnja da se na osnovnom zimskom tečaju uči kretanje preko glečera, postupci prilikom propadanja u glečerske pukotine, spašavanje iz glečerskih pukotina, zatim se uči i kretanje po zasniježenim i zaleđenim strmim padinama, ali uči se o kretanju naveze, koju čini dvojica penjača međusobno povezanih užetom. Pored sveg navedenog, malo se počinje učiti i o penjanju po ledu, penjanju po suhoj stijeni sa alatima, te se kandidati upoznaju s tim kako koristiti alat i opremu i čemu sve to služi.

"Osnovni tečaj traje tri sedmice i u tom vremenskom periodu se ne može sve to savladati, nego se kandidati polako upoznaju s tim. Pored toga, ko pokaže volju, može se upisati u Sarajevsku školu alpinizma i krenuti sa treninzima", kaže Mehić.

Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba

Instruktor Mehić kaže i da je Sarajevska škola alpinizma prije rata u BiH bila jedina koja se bavila obukom alpinista. Poslje rata su se osnovale još neke škole.

"Mi smo se ograničili na područje Sarajeva, međutim, dolaze nam i iz svih drugih krajeva BiH, pa imamo kandidate iz Tuzle, Travnika, Kaknja, Zenice, Mostara, kao i kandidate iz Republike Srpske", otkriva nam naš sagovornik.

Na kraju razgovora instruktor Mehić kaže da često pitaju polaznike tečaja da li su zadovoljni, da li je Sarajevska škola alpinizma ispunila njihova očekivanja.

Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba

"Kada vidimo da neko nešto nije savladao, to vidimo kao svoju grešku. Često ponavljamo gradivo, koliko god je potrebnok, dok svi kandidati ne savladaju sve što im govorimo. Svake godine polaznike tečaja vodimo na Vrh Vito, kako bi oni probali naučeno.Vrh Vito nije izrazito težak, ali je zahtjevan za tečajce. Na taj način i tečajci, ali i mi vidimo koliko su znanja savladali", zaključio je Mehić.