USA Today
0

Sarajevo na listi potcijenjenih gradova Evrope

Sarajevo-x.com
Američki list USA Today objavio je listu od deset "potcijenjenih evropskih gradova u usponu" među kojima se našao i naš glavni grad.

Kako piše RaeJean Stokes, za sve one koji su vidjeli London, Pariz i Rim, a bili su i u Pragu i Budimpešti, ipak nisu doživjeli sve najbolje što Evropa nudi. Zato je kreirana lista gradova koje američki turisti rijetko posjećuju, a trebali bi se naći u njihovom planu putovanja.

Jedan od posjetilaca Sarajeva za njega kaže da balansira između prošlosti i "nepokolebljive odlučnosti prema budućnosti", te da struji optimizmom.

"Pješaci prolaze pored ratom uništenih mjesta i zapadnjačkih prodavnica sa odjećom. Ljudi su pristupačni, ponosni i pozitivni. Shvataju da od njih zavisi budućnost grada. Ukratko, ako želite vidjeti proces postratnog oporavka, posjetite Sarajevo sada", preporučuju.

U nastavku dijela članka ističe se bogata historija grada od doba Osmanskog carstva i 1461. godine, pa do danas. Američki State Department izdao je upozorenje o potencijalno opasnom putovanju u Bosnu i Hercegovinu. Ipak, Jay Treloar, turista koji je 2005. posjetio našu zemlju ističe da se u toku svog posjeta sve vrijeme osjećao sigurnim.

USA Today dalje piše da je Sarajevo grad kojem treba pristupiti sa pažnjom i poštovanjem. Ako ste otvoreni i volite avanturu, imate šta vidjeti. Pored "ratnih tura" koje na dolasku možete ugovoriti sa lokalnim vodičima, ovo mjesto također nudi posjete spomenicima, lokacije za rekreaciju, a da biste zaista osjetili grad, preporučuje se druženje sa lokalnim vodičima, posebno ako ste zainteresovani za učenje o ratovima na Balkanu.

Najpoznatiji hotel je, pišu, Holiday Inn koji je u toku rata bio sjedište ratnih reportera. Navode se i cijene noćenja, ali i mogućnost pronalaska privatnog smještaja koji je mnogo jefitiniji.

Stići iz SAD-a do Sarajeva nije jeftino. Letovi iz New Yorka koštaju od 1.400 dolara bez taksi. U rano proljeće, kasnu jesen i tokom zime putovanje avionom je jeftinije i kreće se oko 700 dolara bez taksi. Iz mnogih evropskih gradova može se doći vozom, ali, piše USA Today, morate biti spremni da svako malo pokazujete dokumente.

Pored Sarajeva, na listi "potcijenjenih evropskih gradova u usponu" nalaze se i Talin (Estonija), Krakov (Poljska), Dubrovnik (Hrvatska), Istanbul (Turska), Ljubljana (Slovenija), Kiev (Ukrajina), Briž (Belgija), Kosice (Slovačka), te Gdanjsk (Poljska).