Putovanja
12

Sabratha: Jedan od očuvanijih gradova antičkog Rima

Anadolija
(Foto: Anadolija)
Udaljen oko 100 kilometara od Tripolija, dobroočuvani antički grad Sabratha plijeni pažnju posjetilaca. Grad je uvršten na UNESCO-vu listu svjetskog naslijeđa, a u periodu vladavine bivšeg predsjednika Muamera Gadafija grad je bio značajno turističko i kulturno središte.

Za vrijeme Gadafija, Sabratha je često korištena za održavanje koncerata i umjetničkih događaja. Utemeljenje grada proteže se do 500. godine prije nove ere, kada su ga utemeljili Feničani. Međutim, njegovo ime ukazuje na mogućnost da je tu ranije dominiralo nasilje domicilnog stanovništa, Berbera. Rimsko carstvo je tokom uspona osvojilo i romaniziralo ovo područje, a u periodu 2.-3. stoljeća nove ere grad je obnovljen i proširen. 

Sabratha, kakva se očuvala do danas, poznata je po trospratnom antičkom pozorištu. UNESCO ga je 1982. godine uvrstio na Listu svjetske baštine, no zbog ratnih dejstava i borbe za vlast, ovaj sredozemni grad već četiri godine nije zabilježio nikakvu organiziranu turističku posjetu. 

Jedan od službenika koji je zadužen za brigu i očuvanje Sabrathe kazao je da je tokom revolucije u 2011. godini grad čuvala vojska. On je podsjetio da od početka građanskog rata niko ne dolazi na ovo mjesto te je izrazio nadu da će se ovom historijskom dragulju vratiti nekadašnji sjaj i da će se turisti iz svih dijelova svijeta ponovo vratiti.

Sabratha se u rimsko doba nalazila na trgovačkoj ruti. Kroz njega je prolazila roba iz sjeverne Afrike prema evropskom tlu. Među brojnim građevinama, tu su razni hramovi posvećeni antičkim božanstvima, kapitol, forum, antički toaleti, morski hamami, zgrada senata, kršćanska bazilika te zgrada teatra.