Putovanja
26

Sa zvonika najveće katedrale na Balkanu pruža se predivan pogled na Prištinu

Anadolija
(Foto: Anadolija)
Ubrzo nakon što je u septembru prošle godine otvorena katedrala “Majka Tereza” u širem centru Prištine, inače najveća katolička katedrala na Balkanu, pušten je u rad i lift kojim se zaintresovani posjetioci mogu popeti gotovo do samog vrha zvonika katedrale.

Zvonik je visok 75 metara, a prostor koji je ograđen i namijenjen za posjetioce je na visini od 65 metara.

Sekretar katoličke Biskupije Kosova, don Fatmir Koliqi za Agenciju Anadolija objašnjava da se sa zvonika pruža izvanredan pogled na cijelu Prištinu.

"Lift radi od ponedjeljka do subote, od 10 do 12 i od 16 do 18 sati, dok je nedjeljom zatvoren prijepodne zbog mise, a poslijepodne je od 16 do 18 sati dozvoljeno penjanje i posmatranje grada", kaže don Koliqi.

Prva tri mjeseca korištenje lifta je bilo besplatno, ali je od januara ove godine uvedeno i simbolično plaćanje kako bi se obezbijedila sredstva za njegovo održavanje.

"Za posjetioce mlađe od 10 godina je besplatno, za pojedinačne posjete je euro po osobi, dok je za komercijalne posjete ulaz 10 eura. Postoje i uslovi za sve posjetioce. Djeca ispod 10 godina moraju biti u pratnji roditelja ili nekog starijeg, zato što je u pitanju velika visina. Mada postoje zaštitne ograde i ne postoji nikakva opasnost, ipak posjetioci snose odgovornost za svoje ponašanje", kaže sekretar kosovske Biskupije.

Prema njegovim riječima dolaze razni posjetioci svakoga dana.

"Dolaze djeca koja žele da vide pogled, dolaze ljudi koji žele da posjete katedralu s arhitektonskog aspekta jer je jedina ovdje, dolaze mladi koji žele da se slikaju i uživaju u pogledu na Prištinu s visine i imamo ljude koji ovdje dolaze da se mole. Imamo posjetioce svih kategorija i to sa Kosova i iz drugih zemalja", kaže don Koliqi.