Brdski biciklizam
0

Ruji se, ruji, Rujište

Sarajevo-x.com
Foto: MTB.ba
Foto: MTB.ba
Kad Mostarci požele da iz paklenih ljetnjih vrućina pobjegnu u prirodu, šumu i hladovinu zapute se na obližnje, 25 kilometara udaljeno, izletište Rujište. Tu, na oko hiljadu metara nadmorske visine će, umjesto na paklenih 40-tak, uživati na ugodnih 25 stepeni Celzijusa. Pri tome pluća će napuniti čistim zrakom jer je cijelo područje vazdušna banja, a prema nekim navodima najbogatije kisikom u ovom dijelu Evrope.

Kada Sarajlije požele da nakon prvog oktobarskog snijega i dosadne kiše pobjegnu iz magle, nema im druge već da pogled bacaju u pravcu Hercegovine. Srećom, naša zemlja je toliko lijepa i raznovrsna pa je dovoljno sjesti u auto i za sat-dva potpuno promijeniti klimu, ostaviti loše vrijeme i uživati u predivnom sunčanom danu u gotovo nedirnutoj prirodi.

Sa zadovoljstvom smo, dakle, prihvatili poziv naših prijatelja, mostarskih ljubitelja brdskog biciklizma da posjetimo Rujište. E, sad, Rujište ili Rujišta, pa čak i Ruišta - ostali smo zbunjeni različitim naziva ovog toponima koji se spominju na raznoraznim kartama. No, to je manje bitno u odnosu na činjenicu da smo nakon dosadne kiše, snijega koji je već prekrio planinske vrhunce, mostarskog vjetra imali sreću s vremenom i proveli predivan dan u prirodi.

Rujište je, rekli bismo, "predgrađe" planina Velež i Prenj. Riječ je o velikom platou na oko 1.050 metara nadmorske visine, bogatom šumom i raznovrsnom vegetacijom. Poznato kao skijalište gdje Mostarci uživaju i u čarima noćnog skijanja, a ljeti mjesto koje rado koriste i sportisti za svoje pripreme. Ovdje ćemo sresti veliki broj biljnih vrsta među kojima i endem Balkanskog poluostrva, muniku (Pinus heldreichii Christ).

Upravo ta višespratnost biljnih vrsta, njihova raznovrsnost, mješavina različitih boja u jesen kad sve zašareni, otkriva po čemu je ovo područje, u stvari, dobilo ime. Kad vozeći kroz gustu šumu izbijete na proplanak, a ispred vas se ukaže planinski obronak obojen svim mogućim bojama jeseni, ne možete a da ne zastanete i divite se prizoru i koloritu. Raznovrsnost drveća čini da se boje njegovih krošnji prelijevaju od zlatnožute do jarkocrvene. Pada nam na pamet ideja kako bi lijepo bilo dovesti ovdje djecu iz škole, cijeli jedan razred, i reći im: "Evo, ovako je rujan dobio ime!".

Jedan dio ovog područja je, nažalost, djelovanjem čovjeka već postao ugrožen. Atraktivnost skijališta privukla je mnoge da se odluče na izgradnju vikendica u ovom dijelu, ali to se činilo neplanski, bespravno, čime je narušen prirodni sklad i ljepota. Sječa šume da bi se gradile vikendice dovodi do toga da područje prestaje biti vazdušna banja. Ipak, riječ je o tek jednom dijelu platoa i možemo reći da je još uvijek ostalo dovoljno istinskim ljubiteljima prirode.

A takva je bila naša grupica, sastavljena od mostarskih i sarajevskih ljubitelja brdskog biciklizma. Zaputili smo se na turu dugu 44 kilometra, sve spuštajući se i penjući se kroz šume i preko platoa Rujišta, prolazeći kroz nedirnutu prirodu ili selo koje još uvijek živi kao u stara vremena, diveći se starinskim ogradama, natrulim kapijama i velikim psima koji čuvaju ovce. Naravno, šale nije nedostajalo, s nama su bili i početnici kojima je ovo prva velika tura a užitak predivnog dana provedenog u prirodi nije pokvario ni lakši pad jednog od članova grupe već na početku ture.

Koliko je brdski biciklizam lijep sport i kako je moguć za sve kazuje podatak da je Mario iz Mostara ispred web shopa www.xsport.ba ekipi s portala www.mtb.ba na test ustupio bicikl Cannondale Rize, koji košta blizu 12.000 maraka. Međutim, Mario je na turu pozvao i svog prijatelja Ibricu, takođe mostarca, koji je vozio bicikl vrijedan svega par stotina maraka. No, vožnja u grupi, zastajkivanje, uživanje u prirodi, pošalicama, smijehu i dobrom druženju u drugi plan su stavili opremu. Kao i mnogo puta ranije, i ova vožnja je dokazala kako je najvažnija dobra volja, spremnost na druženje i uživanje u prirodi a vrijednost bicikla je u drugom planu.

Na kraju zajednička kafica u "Snježnoj kući" na Rujištu, dogovor oko budućih vožnji i žal što se sezona biciklizma bliži kraju. No, to ne znači da se nećemo družiti. Ubrzo će olimpijska ljepotica Bjelašnica zabijeliti pod snijegom - eto divne prilike da pozovemo drugare iz Mostara u goste, na skijanje.

Tekst i foto: MTB.ba