Zanimljivi podaci
46

Robert Dacešin usporedio pasoše BiH i Srbije: Evo koji omogućava putovanje u više zemalja bez vize

D. J.
© Shutterstock
© Shutterstock
Bosanskohercegovački travel blogger i pustolov Robert Dacešin do sada je posjetio 94 zemlje svijeta, a u jednom od posljednjih videa odlučio je usporediti koji je pasoš bolje imati za putovanja - onaj BiH ili pasoš Srbije.

"Kao stanovnici zemalja koje nisu u Evropskoj uniji, putnici iz Bosne i Hercegovine i Srbije, ponekad imaju problema oko dobijanja pojedinih viza. Osjetio sam i sam ovo više puta na svojim putovanjima, gdje sam pojedine vize ponekad čekao i mjesecima, za jednu vizu sam čak davao i krv, a znalo mi se čak desiti da zemlja u kojoj sam, uopšte nema Bosnu i Hercegovinu u sistemu kao državu", napisao je u opisu videa koji je u nekoliko dana skupio preko 40 hiljada pregleda.

Robert je odlučio testirati koji pasoš omogućava putovanje u više zemalja bez vize.

"Ovaj eksperiment izvest ćemo tako što ćemo uzeti svaki kontinent posebno i vidjeti u koliko zemalja na tim kontinentima se može putovati sa kojim pasošem bez vize, za koje je zemlje viza potrebna, te koji bi pasoš bilo bolje posjedovati za putovanje u određenim zemljama", dodao je u opisu.

Na kraju videa iznio je zanimljive podatke.

"Sa pasošem Srbije koji se nalazi na 29. mjestu svjetskog rejtinga pasoša, može da se putuje u 83 zemlje bez vize, 49 zemalja sa vizom na dolasku, četiri zemlje sa elektronskom autorizacijom, a za preostale 62 zemlje potrebno je izvaditi vizu u ambasadi prije putovanja", pojasnio je Robert.

"BiH se nalazi na 42. mjestu ove liste i sa ovim pasošom možemo putovati u 70 zemalja bez vize, 40 njih ćemo izvaditi na dolasku, u četiri možemo ući sa elektronskom autorizacijom, a za 79 nam treba viza prije putovanja", zaključio je Dacešin u videu.