PD Konjuh Tuzla
54

Renoviran planinarski dom Javorje na području zaštićenog pejzaža planine Konjuh

Klix.ba
Nakon manje od četiri mjeseca od potpisivanja ugovora između Međunarodnog komiteta za razvoj CISP i Planinarskog društva Konjuh Tuzla, zvanično su završeni radovi na renoviranju planinarskog doma Javorje smještenom u zaštićenom pejzažu planine Konjuh, a sve u sklopu projekta "Biodiverzitet za lokalni razvoj. Inovativni model participativnog upravljanja zaštićenim pejzažom Konjuh u Bosni i Hercegovini" kojeg sufinansira Italijanska vlada.

Projekt je usmjeren na jačanje i ohrabrivanje svih interesnih aktera društva da daju svoj doprinos u implementaciji međuinstitucionalnog, participativnog i međusektorskog plana upravljanja zaštićenim pejzažom Konjuh kao i zaštiti i promociji njegovih turističkih, kulturnih i historijskih potencijala.

"Cilj projekta na koji smo aplicirali u junu ove godine je bio renoviranje planinarskog doma i bungalova, poboljšanje uslova smještaja i boravka te omogućavanje većem broju posjetilaca što ugodniji boravak u prirodi", istakla je predsjednica PD Konjuh Tuzla Nedreta Ljubić.

Iz Planinarskog društva Konjuh Tuzla ističu da je za radove na renoviranju i adaptaciji doma i bungalova utrošeno 29 dana uz nesebičnu podršku planinara volontera koji su dizanjem svijesti o vrijednostima i značaju zaštićenog pejzaža uveliko pomagali u realizaciji ovog projekta.

"Zahvaljujemo se na prepoznavaju ovog projekta kao jednog od značajnijih na ovom području i mišljenja smo da smo opravdali njegovu svrhu, kao i sredstva koja su uložena. Također, iskrenu zahvalnost dugujemo predstavnicima CISP-a, posebno direktorici Jasmini Ovčina, kao i predstavnicima zaštićenog pejzaža Konjuh, ministarstvima, Turističkoj zajednici TK, što su u Planinarskom društvu Konjuh Tuzla prepoznali ozbiljnog i odgovornog partnera", dodaje Ljubić.

Inače, projekt "Biodiverzitet za lokalni razvoj. Inovativni model participativnog upravljanja zaštićenim pejzažom Konjuh u Bosni i Hercegovini" traje tri godine, a implementira se u tri općine Tuzlanskog kantona: Banovići, Kladanj i Živinice u saradnji s Vladom Tuzlanskog kantona, Ministarstvom trgovine, turizma i saobraćaja TK, Turističkom zajednicom TK, JU Srednja turistička škola Tuzla te organizacijama civilnog društva i planinarskim društvima.