Prirodne ljepote
60

Tuzlanski kanton ima šansu za razvoj zimskog turizma, kapaciteti zasad nedovoljno iskorišteni

Piše: A. K.
Miralem Mešković (Foto: Klix.ba)
Pored svih prirodnih ljepota koje do izražaja posebno dolaze u ljetnom periodu, Tuzlanski kanton (TK), između ostalog, raspolaže i kapacitetima koji mogu biti iskorišteni i za zimski turizam.

Ovdje se posebno ističe planina Konjuh, a da bi se benefiti njenog prirodnog bogatstva u potpunosti iskoristili i u zimskim mjesecima potrebno je uložiti znatna finansijska sredstva.

Prirodno bogatstvo planine Konjuh prostire se na tri općine, odnosno Banovići, Kladanj i Živinice, a neodoljivi prizori koje nudi prekrivena snježnim pokrivačem primamljivi su brojnim gostima koji su dosad zimske dane provodili na ovoj ljepotici.

Konjuh za dobru rekreaciju i zabavu

Iz Turističke zajednice TK za Klix.ba kažu da ova planina raspolaže i s nekoliko skijaških staza koje se nalaze na obroncima planinskog prevoja Karaula, a posjetiocima nudi mogućnost za dobru rekreaciju i zabavu.

Skijaški centar Karaula kod Kladnja za vrijeme zimske turističke i skijaške sezone godišnje posjeti blizu deset hiljada skijaša, izletnika i ljubitelja zimske idile na otvorenom.

Ovaj centar također raspolaže i savremenim ski-liftom kapaciteta 1.200 skijaša po jednom satu.

Dužina vučne staze iznosi 1.100 metara, dok su skijaške staze duge blizu 1.700 metara, površine od skoro 60.000 kvadratnih metara.

Velika pogodnost je i ta što je ski-lift od samog centra Kladnja udaljen svega jedan kilometar, tako da gosti mogu uživati u restoranima koji nude tradicionalnu bosansku kuhinju, kafićima, ali i hotelima.

U ovom centru pored skijanja, izletnicima se nudi i mogućnost užitka u čistom planinskom zraku, igri, šetnji, kao i odličnom pogledu na predjele planine.

"U posljednje vrijeme nama na ruku ne idu klimatski uslovi. S obzirom na to da planina Konjuh kao naša najveća planina na području TK nije u kapacitetu iznad 2.000 metara nadmorske visine, količina padavina i samog snijega varira. Prošle godine vremenski uslovi su nam išli na ruku te smo imali značajnu posjetu na samom skijalištu Karaula, a nadamo se da će takva situacija biti i ove godine", kaže za Klix.ba v.d. voditelja Turističke zajednice TK Miralem Mešković.

On rješenje ovog problema vidi u nabavci topova za pravljenje vještačkog snijega, za što je potrebno uložiti značajna finansijska sredstva.

Prilika za razvoj zimskog seoskog turizma

Smještajni kapaciteti kojima raspolažu Banovići i Kladanj, odnosno općine na koje je naslonjena planina Konjuh na zadovoljavajućem su nivou, a Mešković ističe da TK ima odlične predispozicije i za razvoj zimskog seoskog turizma koji bi mogao pružiti odličan ugođaj u ovom godišnjem periodu.

"Kod nas se moraju zakonski regulirati određene oblasti, kako bismo ljude koji imaju višak stambenog prostora ili one koji su u mogućnosti izgraditi dodatne smještajne kapacitete u tom takozvanom ruralnom dijelu, odnosno seoskom domaćinstvu, stavili u funkciju zimskog, ali i ljetnog turizma", navodi Mešković.

Nastavlja i da je nesporna činjenica da ovaj kanton raspolaže kapacitetima koji mogu biti uvršteni u oblast zimskog turizma, ali da je potrebno uložiti određena finansijska sredstva za svu neophodnu infrastrukturu koja bi dovela do povećanja sadržaja u zimskom periodu, a samim tim i većeg broja gostiju.

"U Turističkoj zajednici TK ovaj segment ne posmatramo samo u smislu vrhunskog bavljenja zimskim turizmom, s fenomenalno uređenim stazama, objektima i slično. Nastojimo probuditi svijest, kako u lokalnoj zajednici, tako i kod onih koji se bave turizmom i ugostiteljstvom, a locirani su u neposrednoj blizini planinskih područja, da u toku zimske turističke sezone mogu napraviti razne sadržaje za posjetitelje, kao što su instalacije mini kapaciteta za sankanje i slično. Ljudi na ovakvim i sličnim područjima ostvaruju izvanredne rezultate, posebno kada je riječ o određenim ciljnim grupama, među kojima su i djeca", ističe Mešković.

Pored Konjuha kapacitete za razvoj zimskog turizma u Turističkoj zajednici TK vide i u ostalim planinama kojima je okružen najmnogoljudniji kanton u Federaciji BiH.

"U određenoj mjeri TK ima predispozicije da postane zimska turistička destinacija, ali ne smijemo pretjerivati, jer zbog klimatskih promjena imamo nezavidno stanje. U zimskom dijelu godine s mnogo snijega možemo odgovoriti svim izazovima. Za sve ostalo potrebna je nabavka topova koji mogu osniježiti, odnosno pripremiti staze i mjesta za bavljenje sportom i rekreacijom u zimskom periodu", kaže Mešković.

Kao odličnu priliku za odmor i bijeg od sumorne svakodnevnice iz Turističke zajednice TK navode i izletište Zlača koje je smješteno u dubini planine Konjuh, a ovo mjesto u posljednje vrijeme podiže svoje standarde u smislu pružanja ugostiteljskih i smještajnih kapaciteta.

Nalazi se 12 kilometara od Banovića i nudi potpuni užitak za porodični ili romantični odmor u hotelu koji je okružen nedirnutom prirodom.

Idiličnu zimsku sliku također pružaju i planinarski domovi koji su rasprostranjeni na svim planinama tuzlanske regije, kao i lovačke kuće.