Brojni sadržaji
159

Regionalni mediji pišu o Sarajevu kao top destinaciji ove zime: Pet razloga zašto ga trebate posjetiti

Sarajevo je ove zime postalo nezaobilazno odredište za turiste širom regiona, a, ukoliko se pitate da li bi ove zime trebalo posjetiti glavni grad BiH, odgovor bi, prema pisanju regionalnih medija bio -definitivno.

Glavni grad Bosne i Hercegovine privlači pažnju posjetilaca svojom bogatom kulturnom baštinom, slikovitim pejzažima i jedinstvenom zimskom atmosferom.

Brojni mediji u regionu ističu da Sarajevo tokom decembra mjeseca prelazi u pravu zimsku bajku, a grad je posebno privlačan tokom novogodišnjih praznika, kada se ulice pretvaraju u živopisne promenade prepune radosti i svečanosti.

Jedan od ključnih faktora koji privlače turiste jeste i bogat kulturni program. Sarajevo, grad koji spaja različite kulture i tradicije, nudi posjetiocima brojne manifestacije, koncerte, predstave i izložbe tokom zimske sezone. Turisti imaju priliku da dožive jedinstven spoj modernog i tradicionalnog u srcu Evrope.

Sarajevo je sigurno jedna od destinacija u regiji gdje ćete dobiti najveću vrijednost za vaš novac – cjenovno je pristupačnije od, primjera radi, Beograda ili Zagreba, a nudi obilje kvalitetnih sadržaja za posjetitelje svih generacija.

Bilo da želite pronaći odličnu zabavu, obaviti kupovinu, uživati u ponudi vrhunske hrane i pića za "male pare", opustiti se uz neki wellness tretman... Sarajevo je perfektno mjesto za vas ove zime.

Turistička zajednica kantona Sarajevo – Visit Sarajevo i portal www.sarajevo.travel donose vam 5 najvažnijih razloga zbog kojih biste ove zime neizostavno trebali posjetiti Sarajevo.

1. Sarajevo ima dušu

Iako se u Sarajevu priča o "sarajevskom duhu" smatra pomalo mitomanskom, posebni duh Sarajeva definitivno postoji! Najbolje ga se može osjetiti na Baščaršiji, koja je "srce i duša" Sarajeva.

Zato vas pozivamo da čim prije dođete u Sarajevo i prošetate ulicama Titova, Ferhadija i Sarači, sve do Baščaršijskog trga. U samo stotinjak metara vidjet ćete bogomolje četiri najznačajnije monoteističke religije, zbog čega Sarajevo i zovu Evropski Jerusalem.

Putem ćete naići i na oznaku "Sarajevo - susret kultura", tačku gdje se spajaju Istok i Zapad.

Ukoliko sa Baščaršijskog trga produžite stotinjak metara doći ćete i do čuvene sarajevske Vijećnice, izgrađene u pseudomaurskom stilu, koja je "svjetski simbol susreta civilizacija".

Baščaršija je i istinski raj za gurmane, jer upravo tu se nalaze najpoznatije sarajevske ćevabdžinice, aščinice, buregdžinice..., koje nude nadaleko poznate specijalitete domaće kuhinje. Ipak, najveća atrakcija Sarajeva su njegovi ljudi!

A Sarajlije, iako su izdržale 44 mjeseci brutalne opsade - najduže u modernoj historiji, su ljudi koji posjetitelje iz čitavog svijeta dočekuju otvorena srca, sa osmijehom dobrodošlice i uz svoj specifični, nadaleko poznati humor.

2. Sarajevo je mjesto vrhunske zabave

U Novu godinu Sarajevo ulazi velikim koncertom u centru grada, ispred Vječne vatre.

Slavi se ulazak u 2024, ali i 40 godina od početka emitiranja nezaboravnog TV show-a "Top liste Nadrealista".

Na koncertu nastupaju grupe koje su činile pokret "New Primitives" iz kojeg su "Nadrealisti“ i nastali - "Crvena Jabuka", "Zabranjeno pušenje" i "Bombaj Štampa", pojačani odličnim "mladim snagama" - Lakom i Lelom.

U programu učestvuje i legendarni Zenit - Zena Đozić, član originalne postave "Nadrealista", pa je sigurno kako ni poznatog sarajevskog humora neće nedostajati.

Hotelski kapaciteti za dane oko Nove godine već su dobrim dijelom popunjeni, ali sigurno se može pronaći još pokoje slobodno mjesto. I tokom ostatka zime u gradu su organizirani razni zabavni sadržaji za sve generacije.

Bilo da ste ljubitelj folka, rock & rolla, hip-hopa, elektronske muzike... u Sarajevu vas svake večeri očekuje neki koncert ili svirka u dvoranama, klubovima, kafanama...

Sve do kraja januara na najpoznatijoj sarajevskoj promenadi – Vilsonovom šetalištu dešava se "Zima na Vilsu", a od 23.12. do 03.01. na platou preko puta Vijećnice održava se "Winter Fest Sarajevo".

Obavezno istražite i sarajevske muzeje i galerije, ili pronađite nešto po vlastitom ukusu na repertoaru nekog od sarajevskih pozorišta ili kina.

Obilje je i zabave za najmlađe; od brojnih igraonica, soba za bijeg, tematskih zabava...

Napominjemo i kako vas fantastična ponuda zabave očekuje i na planinama oko Sarajeva tokom čitave zimske sezone.

3. Sarajevo je top ski centar

Činjenica je kako olimpijske planine koje se nalaze na oko pola sata vožnje od centra Sarajeva - Bjelašnica, Igman i Jahorina pružaju nikad bolji ugođaj za ljubitelje skijanja i ostalih zimskih sportova. Desetine kilometara uređenih staza sa sistemima za vještačko osnježenje, modernizirani vertikalni transport, nikad bolja ponuda smještaja i gastronomije, fantastična zabava nakon skijanja, boardanja ili sankanja.

I sve to po daleko povoljnijim cijenama od vrhunskih evropskih ski centara, za kojima sarajevski po kvaliteti nimalo ne zaostaju. Ako vam smještaj na planinama ispadne skup, ne zaboravite da u samom gradu možete pronaći noćenje za svačiji džep, a potom je prilično lako organizirati prevoz do neke od olimpijskih planina oko Sarajeva.

Ukoliko niste "sportski tip", ali svejedno želite uživati na ljekovitom planinskom zraku, onda znajte da se Sarajevskom žičarom za svega 8 minuta možete dovesti do planine Trebević iznad samog grada.

Tamo možete uživati u spektakularnom pogledu na Sarajevo, šetati dubokom šumom i disati planinski zrak, ali i ugrijati se i provesti dio dana u nekom od ugostiteljskih objekata.

Više o samim stazama i cijenama ski passova možete pronaći na web stranicama: www.oc-jahorina.com i www.ocbjelasnica.com, dok informacije o Sarajevskoj žičari pronađite na: www.zicara.ba.

4. Sarajevo slavi 40 godina od Olimpijskih igara

U februaru 2024. godine Sarajevo obilježava 40 godina od kako je bilo domaćin Zimskih olimpijskih igara 1984, što predstavlja jedno od najvažnijih poglavlja u bogatoj historiji glavnog grada BiH. Bit će to prilika da se Sarajlije i gosti Sarajeva prisjete vremena kada se "Jureka voljelo više od Bureka" i povod da se u Sarajevu ponovo podstakne "olimpijski plamen".

U sklopu događaja Sarajevo Olympic Week (SOW), koji traje od 09. do 13.02, bit će održano niz odličnih i raznovrsnih sportskih, ali i kulturno-zabavnih dešavanja.

U saradnji sa franšizom "Garden of Dreams" u Domu mladih će 09.02. biti održan veliki koncert, uz učešće poznatih međunarodnih zvijezda elektronske muzike.

Detaljan program još uvijek je u izradi, a moći ćete ga pronaći nawww.sow.ba.

U februaru se tradicionalno održava i Međunarodni umjetnički festival "Sarajevo – Sarajevska zima", koji svake godine nudi razne kulturne sadržaje.

A od 08. do 18.02. bit će održan i Zimski Sarajevo Street Food Market sa vrhunskom ponudom hrane i pića, nizom koncerata, predstavama za djecu, izložbama, klizalištem, luna parkom... Stoga je nesumnjivo kako će i tokom februara Sarajevo biti mjesto fantastične zabave za sve generacije.

5. Sarajevo ove zime sija posebnim svjetlom

Ulice, trgovi i važne građevine Sarajeva okićeni prazničnim dekoracijama čine da Sarajevo nikad nije izgledalo svečanije, niti bilo ljepše.

Posebnu draž ove zime donosi Festival svjetla Sarajevo, potpuno nova zimska atrakcija, smještena u Zemaljskom muzeju Bosne i Hercegovine.

Festival je otvoren za Dan državnosti Bosne i Hercegovine - 25. novembar 2023. i traje sve do Dana nezavisnosti BiH, odnosno do 01. marta 2024.

U saradnji sa MK Illumination, najvećom kompanijom u oblasti privremene-dekorativne rasvjete na svijetu, osvijetljena je impozantna fasada Muzeja, a Botanički vrt Zemaljskog muzeja BiH pretvoren je u "magičnu baštu svjetla".

Na Festivalu svjetla Sarajevo izlažu i neki vrhunski međunarodni umjetnici, poput čuvene francuske umjetničke grupe Tilt, te odličnog rumunskog umjetnika Ignata Radua.

Svakog četvrtka dešava se i akcija "Četvrtkom izlazim u Zemaljski muzej BiH", kada se sa ulaznicom za Festival svjetla Sarajevo mogu pogledati i bogati sadržaji Zemaljskog muzeja BiH, najbitnije kulturno-naučne institucije u Bosni i Hercegovini i kada se održavaju posebni kulturno-zabavni programi.

Preporučujemo da tokom posjete Sarajevu neizostavno posjetite Festival svjetla Sarajevo i utonete u magični svijet svjetla, boja i prekrasnih zvukova.

Više informacija o Festivalu možete pronaći na www.festivalsvjetlasarajevo.ba.