Putovanja
2

FOTO / Rajske turističke destinacije na Jadranu

Anadolija
(Foto: Anadolija)
Dubrovnik, Kotor, Budva, Bar i Ulcinj su turističke destinacije koje nude ekonomičan odmor uz kupanje u toplom Jadranu i posjetu historijskim mjestima.

Balkan, regija poznata po ratovima i sukobima, u posljednjim je godinama mira i blagostanja postala poznata i po ljepotama i turističkim atrakcijama. Jadranska obala, sa kulturno-historijskim znamenitostima Srednjeg vijeka i Osmanske imperije nameće se kao veoma atraktivna turistička destinacija u ljetnom periodu.

Crnogorski gradić Ulcinj poznat je po sitnom i toplom pijesku na plažama, a više od 90 posto stanovnika su muslimani. Ovo mjesto odlikuju historijske ljepote Osmanskog carstva, kao što su stare džamije, tvrđava i druge znamenitosti, koje u kombinaciji sa prirodnom ljepotom jadranske obale, daju utisak da se nalazite u turskoj Alanyi. Odvojene plaže za muškarce i žene, bogata kulinarska ponuda, toplo i čisto more, samo su neki od razloga zbog kojih se ovo mjesto neminovno mora razmotriti kao destinacija za ljetni godišnji odmor.

Od Ulcinja samo 20 kilometara udaljeni crnogorski gradić Bar još jedno je mjesto koje vrijedi posjetiti. Bar je historijski grad sa prelijepim Starim gradom. Osmanlijska tvrđava, džamije, tekije i stara čaršija su mjesto za poučan čas historije, a sam gradić je poznat i po maslinovom ulju koje se sprema na tradicionalne načine. Noćna panorama barske ljepote i dnevno uživanje na plažama Jadrana su još samo neki od razloga za posjetu ovom historijskom mjestu.

Spoj različitih graditeljskih stilova

Samo par kilometara udaljena od Bara je još jedna historijska turistička destinacija, grad Budva. Poznat je srednjevjekovnoj tvrđavi sa crkvama i starim tipom objekata, a 56 plaža na jadranskoj obali primamljiv su razlog za posjetu ovom gradu.

Kotor je još jedan srednjovjekovni gradić u Crnoj Gori koji vrijedi vidjeti iz mnogo razloga. Sa starim zidinama, ovaj grad je zapravo „mala kopija Dubrovnika". Nasred kotorke tvrđave nalazi se dobro očuvani trg, na kojem su se javnoj sramoti izlagali krivci u Srednjem vijeku.

Ovaj crnogorski turistički gradić seže daleko u historiju, a tip gradnje je uglavnom pripadao Venediktincima, koji su vladali ovim mjestom. Snažni zemljotresi, koji su zadesili Kotor 1667. i 1790. godine, rezultirali su rušenjem grada, tako da sada u

Kotoru možemo vidjeti različite tipove građenja, kao što su rimski, barokni i stil renesanse. Bogata trpeza, more i noćni barovi su dobra reklama Kotora, ali ne treba zaboraviti da se onaj ko uđe u zidine Kotora, nalazi u klasičnom srednjevjekovnom evropskom gradu. Stari grad Kotor je još uvijek „živi grad“ sa svojim stanovnicima, dječijim igračkama zaboravljenim na ulici, prostrtim vešom na balkonima, ali i zainteresiranim turistima, očaranim srednjevjekovnim ljepotama ovog mjesta.

Nakon Kotora, jadranskom obalom se stiže do još jednog historijskog gradića Perasta, koji obiluje prirodnim i kulturnim ljepotama. Mjesto gdje je zabranjena upotreba motornih vozila je očaravajuće lijepa srednjevjekovna destinacija, koju treba obići biciklom ili šetnjom. Perast je gradić u kojem po vrlo povoljnim cijenama možete provesti noć i kušati jedinstvene morske plodove u restoranima na samoj obali mora.

Nemoguće je govoriti o prirodnim ljepotama Crne Gore, a ne pomenuti rijeku Taru i njen kanjon. Kanjon Tare je na Listi svjetske baštine, a broj posjetilaca svjedoči da je to jedno od najljepših mjesta na svijetu.

Dubrovnik: Grad muzej

Hrvatski grad Dubrovnik je mjesto koje, bez sumnje, privlači najveću pažnju turista iz cijeloga svijeta od svih mjesta na Jadranu. Poznat je po srednjevjekovnim zidinama.

Historijske znamenitosti Dubrovnika, toplo more i lijepe plaže, te obilazak obližnjih ostrva čamcem, samo su neki od razloga što je Dubrovnik uvršten na UNESCO-ovu listu svjetske baštine, i nezaobilazna je turistička destinacija na Jadranu.

Dubrovnik je "grad muzej“, koji na svojstven način povezuje daleku historiju i današnjicu. Ulaskom u stari Dubrovnik, stičete utisak da ste otputovali u Srednji vijek, ali pogledom na turističku ponudu grada, vrlo brzo shvaćate da je riječ samo o putovanju kroz historiju.

Grad Dubrovnik je osnovan prvenstveno radi pomorstva, ali je konkurencija između njega i Venedikta rezultirala prelijepom gradskom lukom.

Dubrovnik odlikuje i nekoliko svjetskih zanimljivosti, kao što je jedna od prve tri apoteke u svijetu, prva bolnica sa karantinom za neka oboljenja i prva ustanova za nezbrinutu djecu. Apoteka još uvijek radi, a na policama se mogu vidjeti i kupiti lijekovi i preparati u originalnim pakovanjima. Pored toga, u manastiru u kojem se nalazi apoteka, smještene su brojne vjerske relikvije i grobnice nekih vjerskih dužnosnika. Ispod Sponze, dvora na Luza trgu, postavka je izložbe fotografija o stradanju Dubrovčana i Dubrovnika 1991. godine. Dvije su tragedije tokom historije zadesile ovaj grad, dva napada na Dubrovnik. Prva u doba Napoleona I, a posljednja tokom sukoba prilikom raspada bivše Jugoslavije.

Obilazak ostrva starim jedrenjacima

Ostrvo Sv. Stefan u Crnoj Gori je sagrađeno za članove kraljevske porodice, a trenutno njime upravlja privatna kompanija. To je jedna od najprestižnijih destinacija za one sa nešto boljim imovnim statusom. Liz Taylor i Madonna samo su neka od poznatih imena koja su boravila na ovom ostrvu.

Obilazak jadranskih otoka na drvenom jedrenjaku je još jedna od jedinstvenih turističkih ponuda Dubrovnika.