Putovanja
5

Raj na zemlji: Nacionalni park Plitvice fascinira milion turista godišnje

Anadolija
(Foto: Anadolija)
Nacionalni park Plitvice (Plitvička jezera), koji se nalazi u Hrvatskoj u blizini granice sa BiH i koji je uvršten na listu Svjetske kulturne baštine UNESCO-a, svojim ljepotama fascinira brojne posjetioce iz cijelog svijeta.

Udaljena oko dva sata od glavnog grada Hrvatske, Zagreba, 16 plitvičkih jezera plijene ljepotom i bojama poput tirkiznih, plavih i zelenih. Plitvička jezera zaštićena su strogim mjerama, a kupanje u hladnim i čistim jezerima i rijekama, u kojima "stanuju" ribe, je zabranjeno.

Najupečatljivija prirodna ljepota ovog nacionalnog parka je 300 malih vodopada, koji nude poseban vizuelni praznik. Veliki vodopad visok 78 metara, koji pada poput tila u parku, predstavlja veliko interesovanje turista. Turisti se skupljaju ispod vodopada i međusobno takmiče ko će bolje zabilježiti njegove jedinstvene ljepote.

Bogate florom i faunom, pored grizlija, u Nacionalnom parku Plitvice nalazi se i 156 vrsta ptica, 321 vrsta leptira i 20 vrsta šišmiša. Smaragdne šume u parku, stalaktiti i stalagmiti u pećinama plijene pažnju posjetilaca.

Parkom se može proći turističkim autobusom, planinariti, ili pak uživati u ljepotama parka ispijajući kafu u nekom od prelijepih objekata.

Približno milion turista svake godine posjeti ovaj nacionalni park, u kojem se mogu pronaći i hoteli za svačiji budžet.