{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Raj na zemlji: Nacionalni park Plitvice fascinira milion turista godišnje

A
7.9.2013. u 14:29
5
87
Raj na zemlji: Nacionalni park Plitvice fascinira milion turista godišnje
5
Nacionalni park Plitvice (Plitvička jezera), koji se nalazi u Hrvatskoj u blizini granice sa BiH i koji je uvršten na listu Svjetske kulturne baštine UNESCO-a, svojim ljepotama fascinira brojne posjetioce iz cijelog svijeta.
Udaljena oko dva sata od glavnog grada Hrvatske, Zagreba, 16 plitvičkih jezera plijene ljepotom i bojama poput tirkiznih, plavih i zelenih. Plitvička jezera zaštićena su strogim mjerama, a kupanje u hladnim i čistim jezerima i rijekama, u kojima "stanuju" ribe, je zabranjeno.

Najupečatljivija prirodna ljepota ovog nacionalnog parka je 300 malih vodopada, koji nude poseban vizuelni praznik. Veliki vodopad visok 78 metara, koji pada poput tila u parku, predstavlja veliko interesovanje turista. Turisti se skupljaju ispod vodopada i međusobno takmiče ko će bolje zabilježiti njegove jedinstvene ljepote.

Bogate florom i faunom, pored grizlija, u Nacionalnom parku Plitvice nalazi se i 156 vrsta ptica, 321 vrsta leptira i 20 vrsta šišmiša. Smaragdne šume u parku, stalaktiti i stalagmiti u pećinama plijene pažnju posjetilaca.

Parkom se može proći turističkim autobusom, planinariti, ili pak uživati u ljepotama parka ispijajući kafu u nekom od prelijepih objekata.

Približno milion turista svake godine posjeti ovaj nacionalni park, u kojem se mogu pronaći i hoteli za svačiji budžet.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koliko često trenirate?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: