Srce Kavkaza
33

Putovanje u Haikovu zemlju: Jerevan je grad niskih cijena i gostoljubivih ljudi

S.H.P.
Foto: D. S./Klix.ba
(Foto: D. S./Klix.ba)
Republika Armenija nalazi se na južnom Kavkazu i graniči sa Turskom na zapadu, Gruzijom na sjeveru, na istoku s Azerbajdžanom, a na jugu s Iranom i azerbajdžanskom enklavom Nahičevan. Ekipa portala Klix.ba posjetila je glavni grad ove države, Jerevan. Ovaj grad zovu još i fontanom kulture.

Na armenskom jeziku Armenija se zove Hajastan, što znači Haikova zemlja. Prema Svetom pismu Haik je bio Noin prapraunuk. Ime Armenija, koje se koristi za ovu zemlju u većini jezika, počeli su prije oko tri hiljade godina koristiti grčki historičari po armenskom vođi Aramu, koji je prema legendi bio šesti član Haikove loze.

Obilaskom Jerevana vidjeli smo mnoge znamenitosti.

Fontana kulture

Jedna od tih znamenitosti je kip Majke Armenije koji je napravljen u čast pobjede Sovjetskog Saveza i simbol je grada Jerevana. Statua se nalazi u Parku pobjede. Spomenik je visok 51 metar, dok je sam kip visok 22 metra. On predstavlja i nacionalno utjelovljenje armenskog naroda i njihove zemlje.

Na postolju spomenika prvobitno je bio kip staljina Staljina kojeg je napravio Sergej Merkurov, no uklonjen je 1962. godine kad je Sovjetski Savez raščistio sa staljinizmom. Napravljen je od bakra i postavljen 1967. godine. Kip simbolizira moć i jačinu Armenije. Svojim izgledom podsjeća na neke istaknute ženske figure u armenskoj historiji koje su uzele oružje u ruke kako bi pomogle svojim muževima u njihovim sukobima sa turskim i kurdskim trupama.

U podnožju spomenika nalazi se muzej Ministarstva odbrane napravljen od bazalta, u kojem su izloženi eksponati iz rata za Nagorno-Karabah. U muzeju su izložene lične stvari, oružje, dokumenti i portreti heroja.

Zatim smo posjetili i kaskade. Na ovom mjestu doživjet ćete najljepši izlazak i zalazak sunca. Do vrha vode 572 stepenice, no ukoliko niste ljubitelj penjanja postoje i pokretne stepenice. Kada stignete na vrh imat ćete prekrasan pogled na cijeli grad i okolinu.

Posjetili smo i zgradu opere, centar grada i Trg republike. Trg republike je jedan od najljepših dijelova ovog grada. Prostran je, monumentalan, djelimično omeđen velikim arkadama, a ono što ga čini posebnim su i mnogobrojne fontane.

Pristupačne cijene

Cijene u Jerevanu su veoma pristupačne, gotovo identične našima, a gorivo i cigarete platit ćete manje od jednog eura.

Ono što nas je začudilo jeste to što se u ovom gradu saobraćajna pravila uopće ne poštuju pa se nemojte iznenaditi kada vidite da automobili voze u kontasmjeru ili prestižu čitavu kolonu preko pune linije, što dokazuju mnogi oštećeni automobili.

Gradski saobraćaj se odvija kombijima i minibusevima. Cijene taksi prijevoza su slične našima, ali kada su stranci u pitanju ne poštuju taksimetar nego cijenu sami odrede. Također dosta je primjetan uticaj Rusije, kao i ostaci socijalizma, tako da se često pored armenskog nalaze natpisi i na ruskom jeziku. Dobra stvar je što skoro sve prevode i na engleski.

Na ulicama ima mnogo policije i to je uobičajeno. Mještani kažu kako prije niko nije želio biti policajac jer su im plate bile veoma male i bilo je veoma rizično tim poslom se baviti, no kako se situacija promijenila na bolje, sada su i želje mještana drugačije.

Iako nismo imali posjetiti baš sve znamenitosti koje ovaj grad nudi, možemo reći da je Jerevan predivan grad bogate historije i divnih i pristupačnih ljudi.