Putovanja
821

Putovanje s ruksakom na leđima: Pogledajte avanturu mladog Travničanina

Klix.ba
(Foto: Privatni album)
Nermin Mameledžija iz Turbeta kod Travnika je ove godine upisao prvu godinu Stomatološkog fakulteta u Sarajevu, a prije početka fakulteta je odlučio da uradi nešto interesantno i nezaboravno.

Ovog ljeta, u periodu od 15. do 30. augusta, Nermin je odlučio kao backpacker (varijanta niskobudžetnog, "putovanja samo s ruksakom") proputovati Italiju i usput dokumentovati svoje iskustvo kroz fotografije i kratki film sa ciljem, kako kaže, da pokaže svojim kolegama i kolegicama kako godine i novac ne bi trebali predstavljati prepreku za putovanje, te da se voljom može postići mnogo.

"Kroz razgovor sa starijim sestrama koje su u vlastitoj organizaciji proputovale dobar dio Evrope i Azije, te slušajući njihove avanture i pustolovine, i kod mene se probudila želja da počnem putovati te da na taj način osjetim slobodu i otkrijem nove kulture", priča Nermin, te dodaje kako je već sa 16 godina došao na ideju da njegova prva destinacija bude Italija.

Kaže kako je prije polaska pitao prijatelje da mu se pridruže, no bili su dosta skeptični po pitanju sigurnosti, troškova puta itd.

"Neki su čak odbijali poziv jer su bili ubijeđeni da su još premladi za takav poduhvat iako su stariji od mene, tako da na kraju nisam imao izbora, na put sam krenuo sam", priča Nermin.

Priprema za put - bookiranje letova, vozova i hotela preko interneta, kao i prikupljanje informacija o svakom gradu koji je namjeravao posjetiti je trajala oko dva mjeseca, a Nermin je sve, od početka do kraja uradio sam i bez agencije.

Tradicionalni bosanski lonac za Talijane

Na svom je putu posjetio Milano, Veneciju, Bolonju, Firencu, Pisu i Rim, a kaže kako mu je najzanimljiviji dio putovanja bilo couchsurfing iskustvo u Firenci. Na couchsurfing.com je moguće naći besplatan smještaj u domovima ljudi širom svijeta, a Nermin je preko ove stranice upoznao svog kasnijeg domaćina, kao i druge "couchsurfere" kojima je za zajedničku večeru kuhao tradicionalni bosanski lonac.

Iako je na put krenuo sam, kaže kako nijedan dan puta nije proveo sam. U svakom je gradu upoznao nove prijatelje iz svih dijelova svijeta s kojima se družio i sa kojima je ostao u kontaktu nakon povratka kući.

"Cilj filma je pokazati mladim ljudima koji imaju želju da putuju, ali su nesigurni, kako se sa relativno malo novca i velikom voljom mogu dobro provesti, te ih na taj način animirati da urade sličnu stvar", kaže Nermin.