Putovanja
55

Putnički voz na vodikov pogon na njemačkim šinama krajem naredne godine

Klix.ba
Francuska kompanija Alstom predstavila je prvi putnički voz na pogon vodikovim gorivnim ćelijama na svijetu koji će saobraćati u Njemačkoj do kraja 2017. godine.

Super-tihi Coradia iLint putnički voz snabdijevat će se vodikom koji će emitovati jedino kondenzovanu vodu. Rezervoar sa vodikom će se nalaziti na krovu voza i i bit će korišten u procesu stvaranja električne energije kojom će se voz pokretati.

Iz Alstoma se nadaju kako će ovaj novi metod stvaranja električne energije zamijeniti dizel goriva koja se i dalje koriste uprkos brojnim projektima o elektrifikaciji širom kontinenta.

Voz je predstavljen na godišnjoj izložbi u Berlinu, a krajem 2017. godine bi trebao početi sa saobraćanjem u Donjoj Saksoniji. Lokalni organi za transport su već naručili 14 ovakvih vozova.

Termin "hydrail" uveden je u rječnik 2004. godine kako bi označio korištenje vodika za željeznički prevoz. U međuvremenu su se vozovi koji koriste vodikove gorivne ćelije pojavili kao prototipovi i hibridni vozovi u Japanu.

Ovo je još jedan pokušaj Njemačke da napravi inovacije na polju željezničkog saobraćaja.