Odličan početak
102

Prvi vikend turističke sezone: Gosti iz Finske, Malezije, Londona i Šri Lanke ispunili Mostar

Piše: R. D.
Foto: R. D./Klix.ba
(Foto: R. D./Klix.ba)
Vikend poslije Uskrsa obično se smatra neformalnim početkom turističke sezone, a ovaj je u Mostar zaista doveo hiljade turista iz cijelog svijeta. Prelijep proljetni dan za ispijanje subotnjih kafa i šetnje iskoristili su i građani Mostara.

Kako godina odmiče tako Stari Grad postaje epicentar mostarskih dešavanja, na svakom koraku turisti, jezici iz svih dijelova svijeta pomiješani s mostarskim liskalucima i hercegovačkim suncem.

Upoznali smo djevojke iz Dalmacije koje su tražile najbolji kadar sa Starim mostom u pozadini, starog gospodina iz Turske koji je baš u Mostaru tražio bakrenu tacnu i gospođu iz Koreje koja nije vjerovala da neko ima hrabrosti skočiti s više od dvadeset metara visine u rijeku.

Adnan Pandur, jedno od najprepoznatljivijih lica Starog Grada, pričao nam je kako ove godine ima dosta Finaca, što nije bio slučaj ranije, da dolaze gosti iz Šri Lanke, te velike grupe iz Malezije.

"Svaka godina donese nešto novo, ali se stvarno širi broj zemalja iz kojih gosti dolaze. Ranije zaista nije bilo Finaca, sada ih ima mnogo. Daleki istok je isto jako zastupljen, naravno uvijek se najviše obradujemo gostima iz regije i iz drugih dijelova Bosne i Hercegovine", kaže nam Pandur.

U vrijeme naše šetnje Starim Gradom najviše pažnje privukla je grupa vjernica iz južnog Londona koje su ovih dana prvenstveno u Međugorju, ali nisu mogle zaobići Mostar.

"Zaista je prekrasno, vrijeme je ugodno, a grad divan. Došli smo u Međugorje, ali ovaj cijeli prostor je nevjerovatan. Vratit ćemo se ponovo", kazala nam je jedna od njih.

Dalje od Starog Grada, Mostar živi klasični proljetni život, ispijaju se kafe, ljudi šetaju, a prepun je i park Zrinjevac. Primjećuju se i znaci da od utorka grad postaje centar regije jer se otvara Mostarski sajam.

Na šetalištu je aktivan štand Republike Srbije, zemlje partnera ovogodišnjeg sajma, koji promovira kulturni program koji Srbija predstavlja naredne sedmice u Mostaru.