Dubai
0

VIDEO / Prvi metro u Perzijskom zalivu

SRNA
Dubai je pustio u saobraćaj metro - prvi u nekoj od zemalja Perzijskog zaliva, čime je oborio još jedan svjetski rekord, jer sada, osim najdužeg voza na svijetu koji saobraća bez mašinovođe i najveće podzemne stanice, ima i ovakav metro.

Metro je otvoren juče na simboličan datum 09/09/09 u 9.09 sati uveče po lokalnom vremenu na stanici u jednom od najvećih trgovačkih centara u Dubaiju.

Šeik Mohamad ben Rashed al-Maktum, premijer Ujedinjenih Arapskih Emirata, upotrijebio je plastificiranu kartu na svoje ime koju je dobio na ulazu i zauzeo mjesto u prvom vagonu.

Vlasti u Dubaiju  uložili su dvostruke napore kako bi uspjeli da metro osposobe za ovaj simbolični datum, pa se radilo non-stop. Ipak, samo je deset od 29 stanica prve linije duge 52 kilometra danas otvoreno za saobraćaj, a ostale će proraditi kada bude puštena druga linija, u ljeto 2010. godine.

"San je postao realnost. Mislim da je pokretanje metroa je specijalan događaj. To je kao kada je prvi avion Emirata poletio i kada je prvi kontejner stigao u luku Rashid", izjavio je šeik Mohamad u luksuznom vagonu kojim je iz trgovinskog centra otišao do aerodroma.

Šeik je na svakoj stanici izlazio kako bi vidio kako funkcioniše vozni red i kako su uređene stanice. 

Na najvećoj podzemnoj stanici na svijetu šeik Mohamad je ispisao tajnu poruku budućim generacijama koje dolaze u Emirate, a koja ne smije biti otvorena u narednih 37 godina.
Dubai  ima najveću kulu na svijetu, najveća vještačka ostrva, najveće trgovačke centre na Srednjem istoku   i  najduži voz  u svijetu koji saobraća bez mašinovođe.

Emirati će imati  metro sa vagone  prve klase, vagone  rezervisane za žene i djecu, te  stanice sa mnoštvom luksuznih butika i radnji. 

Izgradnja metroa, koja je počela 2005. godine, trebalo je da košta 4,4 milijarde dolara, ali je na kraju iznosila 7,6 milijardi dolara.

Mrežu, sa automatskim i luksuznim šinama uradio je konzorcijum koji predvodi japanska kompanija "Mitsubishi teška industrija".

Vlasti se nadaju da će upotreba metroa smanjiti gustinu saobraćaja u gradu gdje je više od milion vozila saobraćalo krajem 2008. godine, što je jedno vozilo na dva stanovnika.