{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


VIDEO
/
Prvi metro u Perzijskom zalivu

S
10.9.2009. u 12:51
0
18
Prvi metro u Perzijskom zalivu
0
Prvi metro u Perzijskom zalivu
Dubai je pustio u saobraćaj metro - prvi u nekoj od zemalja Perzijskog zaliva, čime je oborio još jedan svjetski rekord, jer sada, osim najdužeg voza na svijetu koji saobraća bez mašinovođe i najveće podzemne stanice, ima i ovakav metro.
Metro je otvoren juče na simboličan datum 09/09/09 u 9.09 sati uveče po lokalnom vremenu na stanici u jednom od najvećih trgovačkih centara u Dubaiju.

Šeik Mohamad ben Rashed al-Maktum, premijer Ujedinjenih Arapskih Emirata, upotrijebio je plastificiranu kartu na svoje ime koju je dobio na ulazu i zauzeo mjesto u prvom vagonu.

Vlasti u Dubaiju uložili su dvostruke napore kako bi uspjeli da metro osposobe za ovaj simbolični datum, pa se radilo non-stop. Ipak, samo je deset od 29 stanica prve linije duge 52 kilometra danas otvoreno za saobraćaj, a ostale će proraditi kada bude puštena druga linija, u ljeto 2010. godine.

"San je postao realnost. Mislim da je pokretanje metroa je specijalan događaj. To je kao kada je prvi avion Emirata poletio i kada je prvi kontejner stigao u luku Rashid", izjavio je šeik Mohamad u luksuznom vagonu kojim je iz trgovinskog centra otišao do aerodroma.

Šeik je na svakoj stanici izlazio kako bi vidio kako funkcioniše vozni red i kako su uređene stanice.

Na najvećoj podzemnoj stanici na svijetu šeik Mohamad je ispisao tajnu poruku budućim generacijama koje dolaze u Emirate, a koja ne smije biti otvorena u narednih 37 godina.

Dubai ima najveću kulu na svijetu, najveća vještačka ostrva, najveće trgovačke centre na Srednjem istoku i najduži voz u svijetu koji saobraća bez mašinovođe.

Emirati će imati metro sa vagone prve klase, vagone rezervisane za žene i djecu, te stanice sa mnoštvom luksuznih butika i radnji.

Izgradnja metroa, koja je počela 2005. godine, trebalo je da košta 4,4 milijarde dolara, ali je na kraju iznosila 7,6 milijardi dolara.

Mrežu, sa automatskim i luksuznim šinama uradio je konzorcijum koji predvodi japanska kompanija "Mitsubishi teška industrija".

Vlasti se nadaju da će upotreba metroa smanjiti gustinu saobraćaja u gradu gdje je više od milion vozila saobraćalo krajem 2008. godine, što je jedno vozilo na dva stanovnika.


Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koliko često trenirate?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: