Sunce, voda, behar...
120

Prva proljetna razglednica iz Mostara: Stari grad je idealan za selfie

Piše: R. D.
Foto: R. D./Klix.ba
(Foto: R. D./Klix.ba)
Malo je gradova koji su ljepši u proljeće od Mostara, daleko od vjetrova i kiša, ali i ljetnih vrućina. Mostar je u ovakve proljetne subote idealan za šetnje, ljenčarenja ili što je danas najpopularnije odabir lokacije za idealan selfie.

Stari most u Mostaru vjerovatno je neprepoznatljiviji simbol u našoj državi i najfotografisaniji. Kad na pretraživaču utipkate "Bosnia and Herzegovina" od dvadesetak prvih fotografija pola će biti Mostar, Stari most ili Stari Grad. S modernim tehnologijama i društvenim mrežama fotografiju može i mora napraviti svatko, tako da su turisti postali prije svega fotografi, samog sebe i prostora kojeg posjete.

Svaka šetanja Starim Gradom u Mostaru svjedoči o današnjoj ljudskoj potrebi da fotografišu i budu fotografisani, a ako se zagledate možete uočiti različitete tehnike. Turisti iz Azije će vas podsjetiti da selfie štapovi još uvijek nisu potpuno odbačeni. U manjini su oni koji zaduže nekog drugog za fotografisanje, posebno kako je to nekad običaj bio - slučajnog prolaznika.

Nakon toliko fotografisanja začudite se da ima onih koji samo šetaju, koji ne drže telefon u ruci, onih koji uživaju u hrani i vinu ili jednostano u samo razgovaraju gledajući Stari most.

Osim hiperaktivnih fotografa u Staro Gradu i ulicama oko njega možete sresti i one koji pripremaju scenografije za još bolje fotografije, građevinske radnike koji dovršavaju ono što se zimus nije stiglo uraditi, a turistička sezona već počela. Tu je i pokoji automobil u pješačkoj zoni ili putnik namjernik kojem ugostiteljski objekat nije potreban da odmori dušu i zapali cigaretu.