Putovanja
22

Pronađena 400 godina stara haljina, jedno od najvažnijih pomorskih otkrića u Holandiji

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Svilena haljina stara 400 godina pronađena je u brodolomu na holandskoj obali. Dobro očuvani komad odjeće su pronašli ronioci s holandskog otoka Texel prije dvije godine, ali njegovo postojanje je dobro čuvana tajna. Opisan je kao jedan od najvažnijih pomorskih otkrića ikada zabilježenih u Holandiji.

Haljina je pripadala Jean Kerr, grofici od Roxburghea. Izgubljena je kada je dio kraljevske flote od 12 brodova, potonuo tokom nevremena, dok je prelazio iz Falmoutha u Hag (februar 1642. godine).

Veliki broj drugih predmeta, uključujući i češalj i Stuartov grb, pronađeni su u olupini. Pronađeni su zakopani u pijesku na dnu mora, zbog zaštite od erozije.

Historičarka Nadine Akkerman s Univerziteta Leiden, identifikovala je svilenu haljinu na osnovu pisma Elizabeth Stuart, kći Jamesa, koji je živio u egzilu u Hagu u to vrijeme. Oboje su se zadesili u brodolomu. To je bilo slučajno otkriće za Akkerman, koja je specijalizovala u izučavanju historije žena. Ona je bila u stanju da identifikuje vlasnicu haljine i njen starinski stil.

Foto: AFP
Foto: AFP

Jean Kerr, koja je tada imala 56 godina i umrla je naredne, bila je najstariji član kraljevske stranke u to vrijeme.

"Kerr je bila fascinantna dama", rekla je Akkerman.

Haljina i ostale stvarčice iz brodoloma su izložene u Kaap Skil muzeju na otoku Texel do 16. maja.