Pravo lice planine
443

Prokoško jezero bez gužve i turista: Nestvarni prizori zalaska sunca i prvog snijega

N. O.
Foto: Boris Trogrančić
Foto: Boris Trogrančić
Bh. fotograf Boris Trogrančić posjetio je Prokoško jezero (1.636 metara nadmorske visine) i vrh Stražicu (1.806 metara nadmorske visine), iskoristivši izvanredno vrijeme za jedinstvene fotografije.

Njegov obilazak vrha Stražica, sa kojeg se vidi priličan dio planinskog lanca Vranice kojem i pripada, nagrađen je nevjerovatnim prizorima pri zalasku sunca. Spustivši se nazad do jezera, na krovovima pustih koliba oslikavale su se posljednje zrake sunca, a samo poneka planinska ptica prkosila je hladnom vjetru.

Fotografije prikazuju i Prokoško jezero gdje je ponovo vraćen alpski triton, tajnoviti endemski vodozemac koji je zbog poribljavanja jezera pastrmkom bio istrijebljen.

Foto: Boris Trogrančić
Foto: Boris Trogrančić

Prokoško jezero je nedavno uvršteno i u inicijativu Najljepša sela Bosne i Hercegovine (među još 15 drugih sela), u režiji USAID-ovog projekta održivog razvoja turizma u BiH i udruženja Alterural. Cilj ovog projekta je očuvanje bosanskohercegovačkih sela prepoznavanjem njihove prirodne i kulturne baštine i sugeriranjem politika očuvanja lokalnim zajednicama.

"Kao planinar i fotograf, Prokoško jezero najviše volim posjetiti na kraju turističke sezone, jer tada nema buke koju stvaraju quadovi, nema gužve i nema puno turista. Ustvari, prilikom moje posjete jezeru, gore nisam zatekao nikog. Samo planina posuta prvim snježnim pokrivačem, i hladni sjeverni vjetar kojim planina pokazuje svoje pravo lice", navodi Trogrančić.

Foto: Boris Trogrančić
Foto: Boris Trogrančić

Ističe da svoje fotografije dijeli kako bi i drugi mogli uživati u prizorima kojima je prisustvovao te ih je uspio zabilježiti.