Prelijep prizor na Maldivima
2

VIDEO / Prirodni fenomen učinio morsku vodu sjajnijom od Mliječnog puta

Klix.ba
Oni koji se odluče na odmor na Maldivima uvijek očekuju spektakularne prizore. Upravo se to dogodilo na plaži otoka Vaadhoo, nakon što je reakcijom planktona i kisika morska voda postala sjajnija od Mliječnog puta.

Prirodni fenomen koji se naziva bioluminiscencija rijetko se može vidjeti blizu kopna. Fotografije na Maldivima je napravio fotograf Doug Perrine na putovanju Indijskim okeanom.

"Ova fotografija je napravljena jedne večeri u kojoj su se zvijezde vidjele na nebu, ali ne i mjesec. Svaki mali val koji je dolazio do obale je osvijetljen. Svjetlost je stvarao plankton koji je koncentrisan na ivici plaže. Organizmi koji ga čine su bili dovoljno veliki da su se mogli vidjeti golim okom", rekao je Perrine.

Ekspert Peter Fransk je objasnio fenomen i rekao da svaki organizam odaje plavu svjetlost nakon hemijske reakcije u njegovim ćelijama. Prema njegovim riječima, milijarde ćelija prelamanjem valova zasvijetle plavom svjetlošću. Ovaj fenomen je obično vidljiv samo na pučini kada brodovi uzburkaju morsku površinu.