Putovanja
729

Prirodne ljepote BiH: Ramsko jezero sa svojim otocima

Piše: Ante Beljo
(Foto: Ante Beljo)
Ramsko jezero je umjetno jezero koje je nastalo 1968. godine. Korito rijeke Rame je pregrađeno u svom gornjem toku ispod sela Mluše branom od kamenog nabačaja sa uzvodnim betonskim ekranom.

Visina brane je 100 metara. Kruna brane nalazi se na nadmorskoj visini 598 metara. Dužina krune je 230 metara. Širina brane u temeljnoj spojnici je 305 metara. Kameni nabačaj napravljen je od 1.400.000 m3 materijala. Suhozid je debljine od 3 do 8 metara u koji je uzidano 66.000 m3 kamena.

U betonski ekran s kontrolnom galerijom ugrađeno je 19.000 m3 betona. Kapacitet preljeva je 400 m3/s, a temeljnog ispusta 300 m3/s.

Akumulacijskim jezerom potopljeno je 15,5 km2 zemljišta, 1.147 raznih objekata i iseljeno 283 domaćinstva sa 1.744 člana. Iseljenički stampedo koji je nastao potapanjem Rame direktno i indirektno je iselio 752 porodica s 2.939 članova.

Ramsko jezero je danas prava ljepotica kada je napunjeno. Dubina jezera je od 70 do 95 metara uz branu. Dužina od brane do Varvare je 7,5 km, a širina 4,6 km. Obujam obale je 29 km. Na 595 metara nadmorske visine jezero se prelijeva preko preljevnog ispusta i ima maksimalni vodostaj površine 1.480,8 ha. Količina vode iznosi 440 000 000 m3.

Otok Šćit spojen nasipom na poseban način uljepšava ovo jezero svojim izgledom i sadržajem. Dva manja otočića, Umac i Škarine, dodatno razbijaju jednoličnost površine vode i uljepšavaju ambijent. Jezero je polukružnog oblika, s mnogo zaljeva. Blagi pad obala jezero čini pristupačnim gotovo sa svih strana.

Jezero se nalazi na nekadašnjim obradivim površinama, njivama i livadama sa dosta ilovače i zato su mu obale blatnjave zbog oscilacije površine jezera. Takvo tlo ponekad zamuti jezersku vodu, posebno u popodnevnim satima kada vjetar pravi valove koji udaraju u zemljane obale i zamute vodu. Inače jezero je još uvijek čisto i bistro s vodom svjetlozelene boje i velikom prozirnošću.

U proljeće kada se otapaju velike količine snijega jezero se napuni, ali zbog pražnjenja akumulacije za proizvodnju električne energije brzo se troši tako da je ljeti rijetko kad puno. Dotok vode redovno dolazi sa izvora Rame, Buka i Krupića i nekoliko manjih potočića i izvora. Izvor Rame je ispod površine jezera i ne može se vidjeti dok Buk i Krupić u proljeće izviru i iz kroz godinu presušenih izvora.

Rama na izvoru je dosta hladna, svega 7,5°C, ali se površina jezera dovoljno zagrije za kupače kojih je sve više kad je jezero pristupačno i puno. Zimi ponekad neki dijelovi jezera zalede, ali nikada nije potpuno zaledilo.

U jezeru ima kalifornijske i potočne pastrmke, jezerske zlatovčice, smuđa, šarana, klena, babuške... Na jezeru se vidi veoma mali broj čamaca jer se zbog oscilacija jezera gotovo svakodnevno treba pratiti opadanje ili rast jezerske kote kako se čamac ne bi potopio ili ostao na kopnu.