Putovanja
85

Prezentacija "Via Dinarice" na Adventure Travel Showu u Londonu

FENA
Bosna i Hercegovina će imati predstavnike na ovogodišnjem sajmu turizma "Adventure Travel Show" u Londonu, gdje će se koncept "Via Dinarice" predstaviti širem auditorijumu i tour operatorima koji dolaze iz velikog broja zemalja.

Zvanična prezentacija ideje Via Dinarica i kompletnog njenog koncepta, kao i ponuda planinarskih tura u trajanju od 68 dana, bit će upriličena 24. januara.

Ovogodišnje učešće na sajmu sufinansiralo je pet avanturističkih agencija, članica "Via Dinarica Alliance" grupe i USAID projekta za Regionalni ekonomski razvoj (REG).

Cilj prezentacije i učestvovanja na sajmu jest kreiranje interesa na britanskom turističkom tržištu za ovu vrstu turističkih proizvoda koje je Bosna i Hercegovina u ovom momentu spremna ponuditi, kao i pripremanje novih programa u skladu s interesom britanskih, ali i drugih operatora.

Britanski časopis The Guardian objavio je članak u kojem se staza Via Dinarica imenuje za jednu od top deset avanturističkih destinacija za odmor u Evropi, a agencija Green Visions ecotours se navodi kao lokalni tour operator.

Green Visions je bosanska agencija, sa sjedištem u Sarajevu, koja se već 15 godina aktivno bavi razvojem eko i avanturističkog turizma, te promocijom prirodne i kulturne baštine Bosne i Hercegovine i šireg područja zapadnog Balkana.

Organizovanje planinarskih i biciklističkih programa na širem području Dinarida su njihove glavne aktivnosti, koje se u posljednjih nekoliko godina aktivno promovišu pod brandom Via Dinarica.

Predstavnik Green Visionsa Thierry Joubert kazao je da je "Via Dinarica" ideja poveznica osam balkanskih zemalja, od Slovenije do Makedonije, odnosno koncept razvoja avanturističkog i planinskog turizma, naslonjenog na Dinarske Alpe, čiji se centralni dio nalazi u Bosni i Hercegovini, saopćeno je iz Green Visionsa.