Prekinuta višestoljetna tradicija: U Ljutoj kuće zaključane

F
FENA
2.12.2015. u 11:10
166
16
Prekinuta višestoljetna tradicija: U Ljutoj kuće zaključane
166
Prekinuta višestoljetna tradicija: U Ljutoj kuće zaključane Foto: FENA
Tridesetak kuća u selu Ljuta koje pripada općini Konjic, a smješteno je na južnoj strani Treskavice u podnožju njenog najvišeg vrha (Đokin toranj ili Mala ćaba) po prvi put od nastanka ostalo je ovih dana bez svojih stanovnika.
Napustili su seljani Ljute prvi put svoja ognjišta, i nakon više stotina godina, ove zime kuće će biti zaključane.

Prezimljavanje za staračka domaćinstva koja u Ljutoj ostaju blokirana u snijegu je rizično, pa su stoga odlučili da ovu zimu provedu u Hadžićima, Tarčinu, Sarajevu kao podstanari ili kod svoje djece, rodbine u sigurnijim uslovima, bliže ljekarima i apotekama.

Kad se kaže selo Ljuta to podrazumijeva osam sela u dolini istoimene rijeke koja se kod Glavatičeva ulijeva u Neretvu, a sela su na padinama Treskavice i Visočice. Od Kalinovika je Ljuta udaljena 22 kilometra i na tom potezu 15 sela su uoči ovogodišnje zime ostala prazna. Stari i bolesni seljani su sišli u Sarajevo ili drugdje gdje će sigurnije provesti zimu.

U Ljutoj je ostalo sve. I struja, i telefonske linije, izgrađena je i škola, a 2010. otvorena je i nova džamija. Ali sve to je nedovoljno jer nema prihoda za život.

Šuma je jedan od glavnih resursa tog područja. Da je napravljena pilana ili pogon za preradu drveta, a koji bi zaposlili 10-15 mještana značilo bi to vraćanje života u Ljutu i mogućnost ostanka radno aktivnog stanovništva.

Nekada su u Ljutoj bile peći za proizvodnju ćumura. Poratnih godina šuma se sječe i odvozi, a stanovnici Ljute od toga nemaju nikakve koristi. Zato selima prijeti odumiranje, ukoliko se ne stvore minimalni uslovi za privređivanje.


Komentari (16)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: