Pripreme za zimu na Bjelašnici: Drva isječena, zimnica gotova, bilje se suši

F
FENA
17.11.2015. u 11:28
125
70
Pripreme za zimu na Bjelašnici: Drva isječena, zimnica gotova, bilje se suši
125
1/9 Foto: FENA
2/9 Foto: FENA
3/9 Foto: FENA
4/9 Foto: FENA
5/9 Foto: FENA
6/9 Foto: FENA
7/9 Foto: FENA
8/9 Foto: FENA
9/9 Foto: FENA
Sunčano i toplo vrijeme stanovnici u selima na bjelašničkom platou koriste za finiširanje jesenjih radova i pripreme za zimu. Vidno je to ispred kuća u selima Pervizi i Sinanovići, u Umoljanima i Bobovici na padinama Visočice i Bjelašnice gdje stanovnici ostaju u svojim kućama i tokom zime.
Drva su isječena i složena, sijeno se priprema, na njivama se rastura stajsko đubrivo, suši se ljekovito bilje, zimnica je pripremljena, na suncu su okačeni vijenci luka. A proizvodi iz kućne radinosti bjelašničkih sela - ručno pletene vunene čarape, vezene marame, čajevi, sokovi, pekmez, med, jabukovo sirće, jaja - su na tezgama ispred hotela „Maršal“.

Na 1.251 m nadmorske visine na planini Visočici u selu Bobovica, nakon ljetošnje živosti, jesenji dani protiču mirnije. Desetak je kuća koje nisu zaključane, a u selu će tokom zime ostati mještani u pet-šest kuća.

Svako na svoj način, koristi lijepo vrijeme i novembarsko sunce da još ponešto uradi prije zime.

Zlatka Lučkin na suncu ispred kuće prede vunu, a tokom zime će plesti čarape, pulovere ... Kaže da su stado ovaca morali prodati, jer nema čobanina, a vukovi su ljetos raskomadali nekoliko ovaca. Ona i muž, u odmaklim godinama su, pa ne mogu brinuti o stadu. Sin je u Sarajevu.

Njena komšinica također iz jedne od kuća Lučkin krenula je na njivu da rasturi stajsko đubrivo, dok druge domaćice slažu ogrjevno drvo za zimu. I sijeno se priprema za zimsku prehranu stoke.

Uskoro će i novosagrađena džamija u Bobovici dobiti munaru, koja je do polovine sagrađena.

Put se, kažu, zimi redovno čisti od snijega, pa nije problem povezanost sa Sarajevom.

Selo Bobovica je planinarski frekventno jer kroz njega, tokom cijele godine, prolaze ljubitelji prirode na putu za Prut na Visočici na 1.436 metara nadmorske visine. Pohode ga planinari zbog izvanrednog pogleda na kanjon Rakitnice, te vrhove Visočice Obalj, Subar, Drstva, Opservatoriju na Bjelašnici, vodopad Studenog potoka.

Visoravan omeđenu Bjelašnicom sa sjevera, Treskavicom sa istoka, Visočicom s juga i planinom Obalj sa zapada čini tzv. bjelašnički plato, sa markantnim oblicima stijena i planinskih masiva. U jugoistočnom predjelu Bjelašnice, u gornjem toku rijeke Rakitnice, na desnoj strani su sela: Umoljani, Kramari, Lukavac, Brda, Milišići, Šabići i Rakitnica, a na brdima uz lijevu obalu su Bobovica i Tušila.

Iz Tušila, od Planinarskog doma "Vrela" vode markirane staze za vrhove Visočice, do Oblja i Lukomira, Studenog potoka i kanjona Rakitnice.

U ugostiteljskom objektu "Visočica" koji je ukrašen vrijednim i rijetkim eksponatima bjelašničke nošnje i drugim rekvizitima ovih sela iz prošlih vremena, u ponudi su tradicionalna bosanska jela i pića, a u komfornim sobama prenoćište je 15 KM. Vlasništvo je porodice Aljović u čijem domaćinstvu u Sinanovićima su tri generacije, roditelji, tri sina, snahe i unuci.

Braća Muhamed, Enes i Zijad rade s roditeljima i suprugama na imanju, imaju krave i ovce, a kako kažu 80 posto ponude u njihovom ugostiteljskom objektu "Visočica" je iz porodičnog vrta, i sa njive, meso je iz vlastite stočarske proizvodnje, kao i mlijeko, sir, kajmak... Zadovoljni su, kažu prometom tokom ovoljetne sezone. Bilo je bh i inozemnih turista. Dolaze planinari, šetači, ljubitelji prirode, bračni parovi s djecom. I svi uživaju na čistom planinskom zraku i ovih dana zlatnoj jeseni.


Komentari (70)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: