Unaprijediti turizam
169

Predstavljena inicijativa "Odmori u BiH" za podršku turizmu u BiH

E. Sk.
Inicijativa "Odmori u BiH", osmišljena kao svojevrsna "prva pomoć" turističkom sektoru Bosne i Hercegovine predstavljena je na današnjoj press konferenciji u Botaničkoj bašti Zemaljskog Muzeja BiH u Sarajevu.

To je, zapravo, niz aktivnosti na razvoju, povezivanju, promociji i prodaji turističke ponude BiH, koje imaju za cilj pomoći bh. turizmu da svoj potencijal što bolje predstavi domaćem i regionalnom, a potom, kada ono ponovo bude aktuelno, i međunarodnom tržištu.

Predsjednica fondacije Sarajevo Navigator Nataša Musa istakla je želju za stvaranjem platforme pomoću koje će što veća turistička ponuda biti na dohvat ruke široj javnosti, a posebno u kontekstu procjena koje govore kako će bh. turistički sektor u vremenu nakon pandemije koronavirusa morati prvenstveno biti usmjeren na domaće i regionalno tržište.

"Već godinama podržavamo turistički sektor kako bismo unaprijedili kvalitet usluge i ponudili sveobuhvatan izvor informacija, što je sada još i važnije s obzirom na ekonomske posljedice epidemije na turizam BiH”, naglasila je Musa.

Kao temeljni dio Inicijative kreirana je inovativna web platforma www.odmoriubih.ba kao marketinški kanal bh. turizma.

"Web platforma će na jednom mjestu objediniti najbolje što BiH ima, odnosno kvalitetne turističke pakete, zanimljive aktivnosti, ture i transfere između destinacija, kao i tekstove, fotografije i videa koji će promovirati bh. turističku ponudu. Smatramo da je bh. turistički program nedovoljno promovisan, te uz naš projekat želimo podići svijest o ponudi izvanrednih lokacija u našoj zemlji koje vrijedi posjetiti", naveo je Enis Avdić, izvršni direktor Sarajevo Navigator.

Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka kao prijatelj projekta, izdvojio je veliki potencijal inicijative Odmori u BiH.

"Smatramo da je od izuzetnog značaja da se podrži jedna ovakva inovativna inicijativa koja doprinosi turističkom sektoru cijele države", istakao je Skaka.

U cilju direktne promocije BiH ponude i turizma, nakon press konferencije organiziran je medijski izlet u Kraljevski grad Jajce, gdje će ispod fascinantnog Plivskog vodopada biti održan koncert Desant na Jajce za 300 osoba, a na kojem će nastupiti grupe Zoster i Pochko & New Primitives Songs. Također, u narednom periodu predstavljanje inicijative bit će organizirano u Banjoj Luci i Mostaru.