Ne zaboravite prošlost
0

FOTO / Poznati historijski spomenici koje vrijedi posjetiti

Sarajevo-x.com
Otok Robben
Kako bi potaknuli turiste da posjete znamenitosti od historijskog značaja, koji počinju padati u zaborav, BBC je napravio kraću listu historijskih spomenika iz cijelog svijeta koje svaki putnik obavezno treba uvrstiti u itinerar.

Otok Robben, Cape Town

Do 1996. godine je bio zatvor, a UN ga je uvrstio na Listu svjetske baštine. Bivši južnoafrički predsjednik i borac protiv apartheida Nelson Mandela ovdje je bio zatvoren 27. godina. Zatvor je bio korišten za mučenje političkih neistomišljenika skoro 400 godina. Danas predstavlja simbol pobjede nad apartheidom.

Taj Mahal

Indijski Taj Mahal slovi za pokretni spomenik iz opravdanih razloga jer je ovo mjesto o čovjeku kojem nedostaje njegova supruga. Car Shah Jahan je bio toliko ucviljen kada je njegova draga Mumtaz Mahal umrla da je napravio najljepšu građevinu na svijetu kao vječni dom njenom tijelu.

Nánjīng

Stotine hiljada ljudi je poginulo, a desetine hiljada žena silovano kada su Japanci 1937. godine preuzeli kontrolu nad kineskim gradom Nánjīng. Spomen soba žrtvama masakra omogućava posjetiocima uvid u stravične zločine, a sagrađena je iznad masovne grobnice.

Hirošima

Broj poginulih od prve atomske bombe se procjenjuje na 200.000 (pet godina nakon eksplozije). Spomen-park mira, muzej A-bombe priča priču o događajima prije, tokom i nakon bombardiranja Hirošime 6. augusta 1945. Za mnoge to je bolno iskustvo i moćan simbol idiotizma rata. Otvorena u augustu 2002, dvorana Spomen-parka je dvorana sjećanja i registar u kojem se čuvaju imena, fotografije i svjedočanstva žrtava atomske bombe.

Jallianwala Bagh

Da bi se razumjelo što je Indiju napravilo mjestom kakvo je danas, otiđite na Amritsar, na mjesto gdje su britanske trupe, bez upozorenja, blokirale trg prije nego što su ispalile 1.650 hitaca u gomilu od 5.000 mirnih prosvjednika. U blizini Zlatnog hrama sagrađen je dirljivi park koji odaje počast Indijcima ubijenim ili ranjenim te 1919. godine. Tragovi metaka ovdje su još uvijek vidljivi.

Tuol Sleng

Staru školsku zgradu Crveni Kmeri su koristili kao centar za mučenje u Kambodži. Danas je to mjesto spomenik zločinima u kojima je ubijeno 1,7 miliona ljudi. Kontroverzna karta napravljena od lobanja i kostiju bila je previše jeziva, te je, stoga, danas zamijenjena.