Genij renesanse
31

Povodom 500 godina od smrti Da Vincija posjetite italijanske gradove u kojima je živio

Klix.ba
Vinci, Italija (Foto: Shutterstock)
Vinci, Italija (Foto: Shutterstock)
Sutra se navršava 500 godina od smrti Leonarda da Vincija i upravo to je jedan od razloga zbog kojih trebate posjetiti Italiju gradove u kojima je genij renesanse živio.

Rođen je u toskanskom gradu Vinci, a većinu života proveo je u Firenci, Milanu i Rimu. Dok se mještani ovog grada pripremaju za obilježavanje 500. godišnjice od smrti Leonarda da Vincija malo se toga promijenilo među vinogradima, livadama i rijekama koje se pojavljuju na njegovim slikama. Stručnjaci smatraju da je nadahnuće crpio iz svog skromnog seoskog odrastanja što je svakako jedan od razloga posjetite ovaj toskanski grad.

Firenca, Italija (Foto: Shutterstock)
Firenca, Italija (Foto: Shutterstock)

Kao tinejdžer se preselio u 30 kilometara udaljenu Firencu. Malo je sačuvanih slika iz ovog razdoblja, a nešto kasnije je Leonardo da Vinci upravo tu naslikao Mona Lisu. Riječ je o jednoj od najpoznatijih umjetničkih slika na svijetu, a vjeruje se da je riječ o portretu supruge jednog trgovca iz Firence. Firenca je nekada bila središte srednjovjekovne evropske trgovine, a ostaci iz tog razdoblja vidljivi su u cijelom gradu. Historija i arhitektura tog perioda su dobro očuvani. Najpoznatiji umjetnički muzej u gradu je galerija Uffizi koja je dom mnogih renesansnih velikana, a koja između ostalog čuva dva Da Vincijeva majstorska rada - "Navještenje" i "Klanjanje Magi".

"Nedavno očišćena i restaurirana slika 'Klanjanje Magi' je veličanstveno djelo koje morate lično pogledati", kaže Matthew Landrus, historičar umjetnosti sa Univerzitetuu u Oxfordu.

Nakon Firence, Da Vinci je boravio u Milanu gdje su nastale dvije gotovo identične verzije "Bogorodica na stijenama" od kojih se jedna nalazi u Nacionalnoj galeriji u Londonu, a druga u pariškom Louvreu. U milanskoj biblioteci Ambrosiana nalaze se Da Vincijeve bilježnice koje su, kažu stručnjaci, vrijedne putovanja.

"Posljednja večera", crkva Santa Maria delle Grazie (Foto: Shutterstock)

Osim toga, u biblioteci Ambrosiana nalazi se Da Vincijev "Portret muzičar". Ipak, glavna atrakcija u Milanu je "Posljednja večera", jedno je od najvećih svjetskih umjetničkih remek-djela nalazi se u dominikanskoj crkvi Santa Maria delle Grazie koja je pod zaštitom UNESCO-a. Ova crkva iz 1497. je tokom Drugog svjetskog rata bila djelomično uništen, ali na sreću "Posljednja večera" je preživjela. Pravo mjesto za posjetiti u Milanu su i Muzej nauke i tehnologije "Leonardo da Vinci", kao i dvorac Sforza u kojem je Da Vinci imao stan.

Nekoliko godina Da Vinci je radio i u Rimu, a njegova rezidencija bila je u Vatikanu. To je bilo posljednje mjesto u kojem je živio u Italiji prije nego se preselio u Francusku gdje je preminuo 1519. godine. U Rimu možete pogledati Da Vincijevo djelo "Sveti Jeronim u pustinji" ili posjetiti Muzej posvećen Da Vinciju koji ne sadrži njegova umjetnička djela, ali nudi mnogo detalja o njegovom životu.