Predivno iskustvo
27

Posjetite Ikariju, otok u Grčkoj gdje stanovnici zbog načina života bez problema dožive stotu

D. J.
© Shutterstock
© Shutterstock
Usred Egejskog mora nalazi se otok Ikaria, mjesto gdje ljudi dugo žive i dugo pamte, budući da je ovdje najmanje zabilježenih slučajeva demencije, ali i kardiovaskularnih bolesti.

Mnogi su istraživači pokušali dokučiti zbog čega je tako i svi su zaključili da je najvećim dijelom za to odgovorna pravilna i zdrava mediteranska prehrana. Na Ikariji nije važan samo izbor domaćeg povrća i voća te smanjen unos crvenog mesa, već užitak i rituali koji se vežu uz konzumaciju hrane. Ovdje se tome pridaje velika pažnja te se obrocima dodaje i socijalni segment jer ipak su ručak i večera vrijeme kada se obitelj i prijatelji okupljaju.

Uz zdravu prehranu nužno ide i aktivan život, što je na Ikariji nezaobilazan dio dnevne rutine. Važno je istaknuti da mještani ovog sretnog otoka sve faktore koji utječu na njihovu dugovječnost, poput prehrane, rekreacije, smanjenog stresa i umjerenog tempa života, uvijek kombiniraju s elementima užitka i druženja s bliskim članovima svoje zajednice. To je njihova tajna dugog i ispunjenog života na otoku.

Najbolje vrijeme za posjetiti Ikariju u Grčkoj je tokom ljetnih mjeseci, od juna do septembra. Tokom tog razdoblja, vrijeme je toplo i sunčano, savršeno za plivanje u moru i uživanje u vanjskim aktivnostima. Temperatura vode je idealna za osvježavajući skok u kristalno čistim vodama Egejskog mora.

Plaže nisu pretrpane, što omogućuje posjetiteljima da se opuste i odmore u mirnom okruženju. Bez obzira želite li istražiti šarmantna sela, planinariti kroz slikovite krajolike ili jednostavno uživati u suncu na pješčanim obalama, ljeto je idealno vrijeme za doživljavanje ljepote Ikarije.