Klix.ba u Vatikanu
157

Posjetili smo grob sv. Ivana Pavla II, evo zašto je taj papa posebno važan svim narodima u BiH

D. J.
Foto: Klix
Jedna izreka kaže "Kad dođeš u Rim moraš vidjeti i Papu", odnosno posjetiti Vatikan, najmanju državu svijeta.

Vatikan ili Vatikanski Grad omeđen je zidinama i okružen Rimom. Površinom od 0,44 km² i sa stanovništvom od oko 1000 stanovnika, u obje je kategorije najmanja država svijeta.

Pogled na baziliku sv. Petra
Pogled na baziliku sv. Petra

Na Trgu svetog Petra nalazi se bazilika svetog Petra i to je ujedno je najveličanstvenija crkva u kršćanskom svijetu te crkva s najvećom unutrašnjosti u svijetu koja može primiti oko 60.000 ljudi.

Potrebni su sati ako želite obići u potpunosti ovo zdanje i vidjeti sva sakralna i umjetnička djela koja se tu nalaze, ali i posjetiti grobove koji se nalaze unutar i ispod bazilike.

Bazilika sv. Petra
Bazilika sv. Petra

Tijekom posjete bazilici, mi smo se usredotočili da pronađemo grob svetog Ivana Pavla II, Pape koji je istinski volio BiH i sve narode koji žive u njoj.

Hodočasnici ispred groba sv. Ivana Pavla II
Hodočasnici ispred groba sv. Ivana Pavla II

Prvi put Papa je posjetio BiH 1997. godine, kada je boravio u Sarajevu, a drugi put 2003., kada je bio u Banjoj Luci.

Međutim, Ivan Pavao II. još je 1994. godine želio doći u opkoljeno Sarajevo i iako su već pripreme za njegov dolazak bile gotovo završene, taj se posjet nije mogao ostvariti budući da nitko nije želio jamčiti sigurnost Papi i hodočasnicima.

Grob svetog Ivana Pavla II
Grob svetog Ivana Pavla II

Upravo zabrinutost za sigurnost hodočasnika navela je Papu na odgodu toga putovanja pa je Ivan Pavao II. u Castel Gandolfu izrekao govor koji je namjeravao izgovoriti u Sarajevu. U govoru, koji je prenosila bosanskohercegovačka televizija, Papa se obraćao kao da je u Sarajevu.

Kako su nam ispričali svećenici dok smo stajali ispred groba svetog Ivana Pavla II, Papa je tijekom nesretnog rata u BiH, našu zemlju u svojim pismima koja je slao raznim državnicima, spomenuo preko 600 puta, moleći da se sve učini da se rat zaustavi.

Najveća kupola u bazilici
Najveća kupola u bazilici

Svoju ljubav prema našoj državi pokazao je i 1997. kada je odmah po izlasku iz aviona poljubio bosanskohercegovačku zemlju i blagoslovio sve njene stanovnike i pozivajući ih na trajno zalaganje za mir.

Omiljeni Papa, preminuo je 2005. godine, a uz njega su u duhu i molitvi bili vjernici širom svijeta, osobito stotine hiljada na Trgu sv. Petra, a mnogi su pozivali da se Ivan Pavao II, odmah proglasi svetim.

Pogled na Trg sv. Petra iz bazilike
Pogled na Trg sv. Petra iz bazilike

Papa Franjo je 27. aprila 2014., na nedjelju Božjega milosrđa, proglasio Ivana Pavla II. svetim zajedno s papom Ivanom XXIII.

Danas Papin grob, koji je izložen u bazilici posjećuju stotine hiljada vjernika i turista iz cijelog svijeta, a posjet ovom mjestu je zasigurno iskustvo koje ćete pamtiti cijelog života.